Nyheter / Raps kan bli framtidens köttersättning

Raps kan bli framtidens köttersättning

Resterna från rapsoljetillverkningen används i dag till djurfoder eller som biogas, men ny svensk forskning visar att rapsrester innehåller utmärkta proteiner och kan ersätta kött. Inom några år hoppas forskarna att det nya livsmedlet som liknar soja och quorn ska finnas i livsmedelsbutiker.

Raps är en viktig hörnsten i det svenska jordbruket och odlas i stor skala till främst olja. För att utvinna rapsolja används rapsplantans svarta små frön: Av tre kilo frö får man ut ett kilo olja. De återstående två kilo pressresterna torkas till pellets för djurfoder och en mindre andel blir biogas.

Det var en slump i samband med en studie om funktionella protein som Karolina Östbring och hennes forskarkolleger vid Lunds universitet upptäckte att resterna från den vanliga svenska oljeväxten innehåller flera högkvalitativa proteiner och livsnödvändiga aminosyror som skulle kunna omvandlas till människoföda, skriver Dagens Nyheter.

Forskarna förstod snart att de var något stort på spåren. Att kunna förädla proteinet skulle innebära en smärre livsmedelsrevolution – och en stor vinst för såväl rapsodlare som för miljön genom att utnyttja jordens resurser bättre och minska importen av soja.

Lundaforskarna frågade sig varför man använder rapsolja men inte restkakan i mat, och det finns tre anledningar, förklarar Karolina Östbring.

Den första är att rapsresterna innehåller det oönskade ämnet glukosinolat. I tarmen bryts glukosinolatet ner till ett ämne som i större mängder kan påverka sköldkörteln negativt och hindra upptaget av jod. Det fick till exempel Kanada att lägga ner sina planer på att förädla rapsprotein på 1980-talet. Sedan dess har tekniken utvecklats enormt och nu kan man filtrera bort glukosinolatet.

Det andra skälet är att den storskaliga produktionen av raps i Kina och Kanada till största delen är genmodifierad och att det finns ett motstånd mot det hos konsumenter. Den tredje anledningen är att man inom den storskaliga oljeindustrin tillsätter ett lösningsmedel – hexan – för att pressa ut den sista oljan, och rester av medlet kan finnas kvar i den proteinrika delen.

Hexan finns dock inte in den kallpressade oljan som Lundaforskarna utvecklar i samarbete med odlaren på Gunnarshögs gård på Österlen. Av den gårdens restmassa på 3.000 ton per år skulle det gå att göra cirka 245 miljoner rapsköttbullar, vilket motsvarar en fjärdedel av Mamma Scans årsproduktion, enligt Karolina Östbring. Det skulle dessutom kunna ge odlaren 10-20 gånger högre i ersättning. I dag säljer bonden rapspressresterna för två kronor per kilo.

Förhoppningen är att ha en färdig produkt i handeln om 3-5 år. Men innan dess återstår två väsentliga utmaningar för forskarna: att få bort den lite bittra gräsaktiga smaken och att få fram en produkt med tuggmostånd, liknande soja eller qourn, skriver Dagens Nyheter.