Recept / Basilikajärpar med gräddsky

Basilikajärpar med gräddsky

Kock:

Christina Sandberg

Kök:

Tomtegränds produktionskök, Sundsvall

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #2

100 portioner

10 kg blandfärs
1,25 kg ströbröd
2,3 l vatten
230 g köttbuljong
8,5 hg gul lök, hackad
80 g basilika, färsk, hackad
15 st ägg
Salt, peppar

Gräddsky:
1,5 kg margarin
1 kg vetemjöl
8 kg grädde
2,6 l mjölk
Salt, peppar

Lägg ströbröd i vatten och låt det svälla. Blanda buljong, lök, basilika, ägg, salt och peppar. Rör ordentligt. Blanda med färsen till en jämn smet, smaka av. Forma järparna och stek dem. Smält margarin i en gryta och vispa i mjöl. Häll i grädde och mjölk under omrörning och smaka av med salt och peppar. Servera gärna med potatispuré och rårörda lingon.