Nyheter / Bara svenskt fläskkött i Fazers restauranger

Bara svenskt fläskkött i Fazers restauranger

Nu slutar Fazer Food Services att servera importerat fläskkött i sina restauranger. Istället kommer man uteslutande att servera svenskt fläskkött på grund av den omfattande användningen av antibiotika i grisuppfödning utomlands.

– Målsättningen är att lyfta fram fläskköttet på restaurangerna och minska andelen nötkött. Ur klimatsynpunkt skulle vi gärna se att vi minskar andelen nötkött I förhållande till fläsk och kyckling, vi konsumerar för mycket nötkött, säger Jim Nilsson, inköpare på Fazer food services till tidningen Land.

Efter en egen utvärdering har Fazer kommit fram till att uppfödningen av svenska grisar är bättre i Sverige än i övriga EU, såväl ur djurskydds- som hälsosynvinkel. Inhemskt kött innebär också minskade utsläpp i samband med transporter.

– Vi värnar om djuren och vill begränsa användningen av antibiotika. Genom det här beslutet kan vi bidra till en förbättrad djurhållning, där djuren har möjlighet till ett för dem så naturligt beteende som möjligt, säger Jim Nilsson.

Varje år serverar Fazer Food Services 500 ton kött i sina restauranger, såväl svenskt som utländskt.

För ett år sedan slutade man att importera kycklingkött från Thailand och andra länder utanför EU. En del av kyckling – och nötköttet kommer man även fortsättningsvis att importera men Jim Nilsson menar att också andelen svenskt nötkött ska öka framöver.