Spanska forskare arbetar på att ta fram en typ a vete som kan ätas av glutenint0leranta personer. Via genmodifiering hoppas forskarna kunna få bort glutenproteinerna i vetet som ger upphov till celiaki, skriver tidningen ATL.

Vetemjöl innehåller generellt mycket gluten, vilket gör mjölet lätt att baka med. Utan gluten blir degen klibbig och brödet mer kompakt och smuligt. Ett glutenfritt bröd bakat på vete framställt med den nya tekniken kan emellertid ge ett godare bröd än de varianter som nu finns att köpa, enligt dem som nu försöker få ut produkterna på marknaden, skriver ATL.

– Det anses vara ganska gott, definitivt bättre än det som finns på glutenfrihyllorna, säger Jan Chojecki på PBL-Ventures i Storbritannien till tidningen New Scientist.

90 procent av det protein som triggar glutenintolerans kan fås bort med genmodfiering. I dagsläget pågår försök i mindre skala med 10-20 personer som lider av celiaki. Enligt Chojecki är resultaten mycket hoppingivande.