Ny kokbok utan mat

Vad händer om bina försvinner? I samband med Biologiska mångfaldens dag i går, den 22 maj, släppte KRAV en kokbok tillsammans med ett antal kändiskockar...

Uppåt för sötvattensfisk i WWF Fiskguiden

Torsk och tonfisk mår fortsatt dåligt, enligt WWF Fiskguiden 2022 och i Östersjön är det fortsatt torskfiskestopp. Skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön mår sämre...

Malmö testar nattleveranser

Malmö stad testar nattleveranser med eldrivna fordon, för att minska klimatpåverkan och öka trafiksäkerheten, i samarbete med grossisten. Det är utvalda skolor och verksamheter inom...

Örebro bäst på eko

Med 71 procent ekologiska livsmedelsinköp 2021 hamnar Örebro kommun i toppen av Ekomatsligan 2022. På andra respektive tredje plats kom Malmö stad och Lunds kommun....

Ny ordförande i Livsmedelsföretagen

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen fick i dag en ny styrelseordförande. Sofie Eliasson Morsink, vd för Coca-Cola Europacific Partners Sverige, efterträder Lars Appelqvist, vd för HKScan...

Skolmatsveckan den 13-16 juni i Helsingborg

Är du intresserad av gastronomi och hållbara livsmedel eller bara nyfiken på vad som ligger på din tallrik i framtiden? Den 13-16 juni, kl. 14-16, hyllas...

Nya medlemmar i KRAV:s styrelse

Kai Gyllström på Arla Sverige, Erika Olsson på Ekologiska Lantbrukarna och Cecilia Ryegård på Agrovektor är nya ledamöter i KRAVs styrelse. – Det händer mycket...

Svensk mat viktigast för svensken

Att maten är svenskproducerad är den viktigaste faktorn vid matinköp för nära hälften av svenskarna. Ursprunget på råvaror och tillverkningsland är det viktigaste när man...

”Priserna påverkas av väldigt många faktorer”

I krisernas spår har maten blivit allt dyrare. Hur ser grossisterna, kockarna och måltidscheferna på nuläget och framtiden? Stefan Calrell, Försäljningsdirektör Offentlig affär Martin &...

”Allt har blivit dyrare”

I krisernas spår har maten blivit allt dyrare. Hur ser grossisterna, kockarna och måltidscheferna på nuläget och framtiden?   Birgitta Mårtensson Asterland, måltidschef i Lund, hur...

Maxgräns för D-vitamin

Livsmedelsverket vill därför införa maxgränser för två ämnen som kan vara skadliga att få i sig i för höga doser, nämligen D-vitamin och jod. D-vitamin...

Trendbrott – köttet ökar igen

För första gången på fem år ökade köttkonsumtionen under förra året. Trendbrottet beror främst på en ökning av fågel, enligt färsk statistik från Jordbruksverket. Under...

Ny chef för Växtbaserat Sverige

Växtbaserat Sverige har utsett Agneta Påander, hållbarhetsdirektör på Orkla, till ny styrelseordförande. Organisationen består nu av 13 företag som ska främja produktion och konsumtion av...

1 av 4 barn fick farlig mat på restaurang

Vart fjärde barn med matallergi har drabbats av en allergisk reaktion efter att ha ätit på restaurang eller café. Kunskapen om allergier i restaurangbranschen är...

Sjöpung nya trendmaten

Stjärnkockarna Leif Mannerström och Paul Svensson är några av de som börjat använda klimatsmarta råvaran sjöpung i sin matlagning – och snart lanseras burgare och...

Mat i livets slutskede

Hur upplever patienter måltider i slutet av livet? Viktoria Wallin, doktorand vid Marie Cederschiöld högskola, har i sin avhandling studerat måltider i palliativ vård ur...

Är du beredd?

Vad gör ni i er kommun om grossisten plötsligt inte kan leverera mat? I Sigtuna kommun går man till sin krismatsedel. Denna kommun har också...

Nytt matsvinnsmaterial för skolan

Livsmedelverket lanserar Svinnrik, ett läromaterial med filmer. Med materialet ska hem- och konsumentskunskapslärare ge sina elever ännu bättre kunskap om hur matsvinnet påverkar ekonomin, miljön...

Dyrare mat oroar kommuner

De ökade livsmedelspriserna väntas slå även mot kommuner och regioner. På vissa håll i landet har man redan börjat att se över menyer till följd...

Livsmedelskris?

Den ryska invasionen av Ukraina innebär ett enormt lidande för det ukrainska folket. Kriget riskerar även att få stora konsekvenser för Europas och Sveriges livsmedelsproduktion....

Ätstörningar vanligt bland äldre

Kroppsideal hänger inte ihop med ålder. Anorexi uppskattas exempelvis vara lika vanligt i åldersgruppen över 80 år som i gruppen 22 - 32 år. Vårdpersonal...

NYTT SUPERNUMMER!

Artisten Jill Johnson återvänder till sin barndoms skolrestaurang, testar maten och funderar över då och nu. Många minnen kommer tillbaka, men också nya tankar om...

Branschgemensamt grepp om ekomarknaden

För första gången någonsin har en rad stora, svenska livsmedelsorganisationer tillsammans tagit fram en rapport om den svenska marknaden för ekologiska och KRAV-märkta livsmedel. "Ekologiska...

Tala med barnen om det svåra

Hur kan du som jobbar med barn ta hand om deras eventuella oro efter Rysslands attack mot Ukraina? Och kanske i synnerhet, barn med tidigare...

Hur påverkar kriget den svenska maten?

Vad innebär kriget i Ukraina för svensk matförsörjning? Under dagen kommer Livsmedelsverket att ha ett möte där bland annat branschorganisationen Livsmedelsföretagen, företag och myndigheter kommer...

Veganstopp i förskolor upprör

Inga barn under 3 år kan få vegankost. Det beskedet fick föräldrar till förskolebarn i Lund i förra veckan. Men beslutet väcker stor upprördhet och...

Regeringsplan för mindre plast

Regeringen har presenterat sin första, nationella plasthandlingsplan. För att minska plastsvinnet föreslås bland annat fler återvinningsbara plastförpackningar, återanvändbara lådor för hämtmat och krav på tobaksbolagen...

Matlagning i skolkök blir viral på TikTok

Ett skolkök gör succé på TikTok med sina inlägg om hur man lagar mat till många. Det är Centralköket i Trollhättan som fått viral spridning...

Fler upphandlar Krav-kyckling

I spåren av Kronfågel-skandalen har andelen kommuner som väljer att köpa Krav-kyckling ökat från sex till nio procent på ett år, skriver Upphandling24. Malmö stad...

Hållbar mat för partnerns skull

Varannan person handlar hållbar mat för sin partnerts skull. Lika vanligt är det att göra hållbara inköp för barnens skull, enligt en undersökning bland drygt...

Veganska fredagar i New Yorks skolor

Sedan i fredags serveras enbart vegansk mat på fredagar, i New Yorks skolor. Detta är en del av borgmästaren Eric Adams försök att förbättra invånarnas...

Upprop för en mer jämställd restaurangbransch

För ett år sedan startade Sofia B Olsson, krögare på Restaurang VRÅ i Göteborg, tillsammans med 64 kvinnor på ledande positioner inom restaurangbranschen, uppropet #härtardetslut...

Eko tappar mark

Ekoförsäljningen i butik har sjunkit igen. Under förra årets andra halvår backade den med 5,4 procent jämfört med året innan. Över en femårsperiod har ekoförsäljningen...

Mjölk blev Årets Matbluff

Årets matbluff 2022 är korad. Produkten som fick ta emot det ovälkomna priset av konsumentorganisationen Äkta vara är Arlas ekologiska mjölk, som påstås vara klimatneutral....

KRAV skärper regler för arbetsvillkor

KRAV har skärpt reglerna för arbetsvillkor bakom importerade livsmedel från länder som inte anses vara "högriskländer", exempelvis USA, Australien och EU-länderna. – Oacceptabla arbetsvillkor finns...

Skolkök och bönder i digitalt möte

Hur kan man knyta skolkök och bönder närmare varann med digitala lösningar? Den frågan har studenter på Karlstads universitet och Karlstads teknikcenter försökt besvara, med...

Nya restriktioner på gång

Från och med den 14 januari måste alla krogar stänga kl. 23 och vid varje bord får max 8 personer äta. Alla som kan ska...

Oatly öppnar fabrik i Kina

I juli öppnade Oatly sin första asiatiska fabrik i Singapore. I november följdes den av en ny anläggning i kinesiska Anhui-provinsen, med kapacitet att producera...

Munskydd måste sitta tätt

Passformen är det viktigaste för att ett munskydd ska skydda mot covid-19, enligt en studie från fyra svenska universitet. Munskyddet ska sitta tätt, exempelvis ovanför...

Nya restriktioner på krogen

Enligt FHM väntas vi gå mot en ny pandemi-topp som kulminerar i mitten av januari. I dag höll regeringen en pressträff och där meddelades att...

Skola skänker middag till Musikhjälpen

Den här veckan kan tio personer vinna en femrättersmiddag, lagad och serverad av kockar i en skolrestaurang! I samband med årets omgång av Musikhjälpen bestämde...

Nytt nummer!

Som liten tyckte Ernst Kirchsteiger att skollunchen var ”en hotfull situation”. Inför dagens offentliga måltider är han mer positiv. Missa inte Magasin Måltids exklusiva, niosidiga...

Beställ årets guide!

Hur jobbar de bästa köken, rektorerna, kommunerna, enhets- och måltidscheferna med smakerna, råvarorna och stämningen i restaurangen? Vilka är deras bästa hållbarhetsknep och hur ser de...

Här möts barn och gamla

Fika, tennis och bowling. Det är aktiviteter som förenar barnen på Trummens förskola i Växjö och de boende på vårdboendet Norlandia Norrelid. Vid flera tillfällen...

1 av 6 skolluncher i soporna

En av sex skolluncher äts inte upp utan hamnar i soporna, enligt Livsmedelsverket. Matsvinnet beror inte i första hand på att det lagas för mycket...

Gräshoppan godkänt livsmedel

Den europeiska vandringsgräshoppan har nu, som andra insektsart, godkänts av EU som livsmedel. Beslutet att godkänna gräshoppan som mat inom EU har fattats av Efsa,...

Årets Bonde har utsetts

Det blev Nors och Bäcks gårdar på norra Gotland som tog hem segern i Årets Bonde 2021. Vinnaren presenterades i samband med en prisceremoni som...

Norrtälje ordnar vildsvinsvecka

Nästa vecka ordnar Norrtälje kommun vildsvinsvecka i sina skolor. Dessutom får alla kommuninvånare möjlighet att kostnadsfritt provsmaka vildsvinskött via en foodtruck. Bakgrunden till veckan är...

Nordens hållbaraste krogar är korade

Fyra svenska restauranger, fyra danska restauranger, en från Finland och en från Färöarna fick högsta rankingen tre cirklar i den tredje editionen av 360°Eat Guide...

De vann guldkon

Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm, Carl Engström-skolan i Eslöv, Gränbyskolan och Gränby allaktivitetshus i Uppsala samt Åsa Kluck, kostchef i Älvdalens kommun, tillsammans med Mathilda Strand,...

Män mindre oroade över klimatet

Nästan hälften av svenskarna tycker att klimatsmarta val är för dyra – samtidigt som de skulle kunna spara 1500:- i månaden genom att sluta kasta...

Kommuners ekoköp styr jordbruket

Ekoinköpen inom den offentlig sektorn bidrar i stor utsträckning till en omställning mot ett mer ekologiskt jordbruk. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet....

Kött från egna djur till Sörmlands patienter

Egenproducerat KRAV-märkt kött och grönsaker serveras nu på region Sörmlands sjukhus. – Efter många hinder på vägen så har nu såväl politikens, kökens och Sörmlands...

Magasin Måltid #5/21 är ute!

Det finns kollegor som stöttar, och så finns det de som blir bästisar för livet. Magasin Måltid nummer fem är en hyllning till den riktigt...

Skolorna allt vego-vänligare

Sju av tio kommuner upplever att intresset för vegetarisk skolmat har ökat under de senaste tre åren, 4 av 5 kommuner erbjuder minst ett vegetariskt...

Norge får gratis skolmat

Norges nya regering vill införa gratis skolmåltider för grundskola och gymnasiet. Den nya regeringen, under ledning av Jonas Gahr Støre, vill ”…gradvis införa en daglig,...

Svenskt konkurrerar med eko

Sveriges kommuner och regioner prioriterar svensk, konventionell mat framför ekologisk. Det visar nya halvårssiffror från Ekomatcentrum. De svenska, konventionella livsmedlen har ökat i såväl värde...

Krav på certifierat kött vid upphandling

Kräv djurskyddscertifieringen Grund Nöt när livsmedel upphandlas. Det är ett av förslagen i Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi, "Mat 2030", skriver Upphandling 24. I...

Dags för gratis skolfrukost?

Enligt ny forskning blev svenska barn längre, friskare och rikare när gratis skollunch infördes i mitten av 1900-talet. I ett debattinägg vill nu LRF Mjölk...

Varnar för stigande livsmedelspriser

De globala priserna på vanliga livsmedelsråvaror har ökat kraftigt de senaste åren, i vissa fall med över 100 procent. Nu flaggar branschorganisationen Livsmedelsföretagens chefekonom Carl...

Närproducerad utmaning i Karlstad

En utmaning som går ut på att komponera en lunch med så stor andel närproducerade råvaror som möjligt ska locka Karlstads offentliga kök att få...

Gustav blev Årets Kock

Vinnaren i Årets Kock 2021 är Gustav Leonhardt, 25 år, från Nynäshamn. Finalen avgjordes i går i Stockholm. Det blev alltså Gustav som tog hem...