Var femte köper mat för sparpengar
Var femte svensk har tvingats ta av sina sparpengar för att köpa mat det senaste halvåret, enligt en artikel i DN baserad på en färsk...
Var femte svensk har tvingats ta av sina sparpengar för att köpa mat det senaste halvåret, enligt en artikel i DN baserad på en färsk...
Allt tydde på att de stigande matpriserna skulle tvinga fram drastiska nedskärningar i Malmös skolmat. Så gjorde politikerna en helomvändning: Skolrestaurangerna kan få möjlighet att...
Visste du att glassen i GB Big Pack "kan innehålla mjölk"? Barnkalas-klassikern fick i särklass flest röster när svenska folket fick rösta fram Årets Matbluff...
Mat och måltider ska vara roligt, enligt Strängnäs kommun, som nu har gett ut "Sveriges roligaste styrdokument om mat". Vi är benägna att hålla med!...
På fem år har Södersjukhuset i Stockholm lyckats minska sitt matsvinn med 70 procent, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm. Magasin Måltid har tidigare skrivit om...
Kostnaderna för skolmaten i Malmö har ökat med 27 procent utan att stadens skolrestauranger fått en större budget. Menyn för har därför justerats så att...
Var fjärde svensk riskerar att bli sjuk eller dö i förtid på grund av sina matvanor. Obesitas hos barn i Sverige har femdubblats sedan 90-talet...
Sockerskatt, sänkt moms på nyttig mat eller skolfrukt – vad hjälper egentligen för att få en hel befolkning att äta bättre? I flera andra länder...
På förpackningen står det att soja- eller ärtprodukten innehåller mycket järn – men kroppen kan inte ta upp det. En forskargrupp vid Chalmers har analyserat...
Julen kom tidigt till redaktionen! Magasin Måltid #6 är en riktig smällkaramell, fylld med läsvärda reportage. BÄST I SVERIGE Följ med till köket där Årets...
16 av Sveriges 21 regioner har en beredskapsplan för sin måltidsverksamhet, enligt en ny kartläggning från Livsmedelsverket. Regionerna har kommit olika långt och arbetar delvis...
Från och med i dag, 8 december, tillåter EU:s handelsnormer att ägg får säljas från värpningsdagen fram till dag 28. Tidigare tilläts försäljning fram till...
Regeringen fortsätter att dela ut miljarder för att boosta den hållbara livsmedelsproduktionen. I dag, den 2 december, börjar Jordbruksverket betala ut drygt 10 miljarder ut...
Från och med i morgon blir det möjligt att söka stöd för att driva hållbart yrkesfiske och vattenbruk. Målet är att öka utbudet av svensk...
Högre matpriser har lett till att fler elever äter i skolrestaurangen, och de äter mer! Det skriver Aftonbladet i dag som besökt några skolor i...
Det blev Nöbble gård i Rockneby som tog hem titeln Årets Bonde 2022, i samband med en prisceremoni på Grand Hôtel i Mölle i går kväll,...
I går fick boken Från Kantiner och kartonger till kunskap och kärlek pris som Årets Svenska Måltidslitteratur 2022, i kategorin Kantinmåltider. Prisutdelningen ägde rum på...
13,000 ton nötkött kastades under 2020 redan på gården eller slakteriet. För grisar var motsvarande 3 procent och 11,000 ton mjölk gick till spillo redan...
För en tid sedan skrev vi om hur ledande företrädare för Axfood, butikskedjorna Willys och Hemköp, i en debattartikel gett förslag på en slopad eller...
Från 1 januari 2024 ska företag som serverar mat och dryck i engångskärl erbjuda kunden möjlighet att få maten eller drycken i återanvändningsbara kärl som...
I dag, den 1 november, träder en ny lag i kraft som ska förhindra undernäring bland äldre. Bakom föreskrifterna - som är bindande - står...
Skolor i 32 kommuner över hela Sverige lagar den här veckan mat inom planetens gränser, för drygt 170,000 elever. Fast Fusion Climate Week genomförs för...
Lyckseles nya måltidschef Klaus Dudenhöfer hade höga ambitioner. Nu skulle mer mat lagas från grunden, på ekologiska, närproducerade råvaror. Blåmusslor, handrullad falafel och älgburgare gjorda...
I dag firas den Offentliga Måltidens dag på skolor, förskolor, seniorboenden och sjukhus runt om i landet. Många av köken passar på att servera extra...
Under Krisberedningsveckan, som varje år anordnas av MSB vecka 39, fick många skolbarn i Västerås smaka speciella krismenyer. Skolköken i kommunen har deltagit i en...
Beredskapshandboken för offentliga måltider är ett stöd för kommuner och regioner som nyligen gavs ut av Livsmedelsverket. Boken kan dels fungera som stöd i eget...
Konkurserna fortsätter att öka, enligt den senaste månadsstatistiken från kredit- och affärsinformationsföretaget UC. Inom hotell och restaurang har konkurserna ökat med 25 procent under september...
I går hölls Internationella matsvinnsdagen för tredje året över hela världen. I Sverige uppmärksammades dagen genom en aktiviteter inom både näringslivet och den offentliga måltidsverksamheten....
En nykomling – Brinkskolan i Täby – blev Årets Skolrestaurang 2022 när Sveriges bästa, gastronomiska förskolor, skolor och seniorboenden utsågs i kväll på Clarion Hotel...
Mindre kött på elevernas tallrikar är en åtgärd landets kommuner nu vidtar för att hantera de stigande matkostnaderna, enligt en enkät som TV4 Nyheterna gjort....
För andra gången i tävlingens fyrtioåriga historia är Årets Kock en kvinna. Finalen i Årets Kock 2022 avgjordes i går på Annexet i Stockholm. Det...
Tisdagen den 20 september firar White Guide Junior tio årsjubileum. Följ den spännande prisutdelningen LIVE via instagram @white_guide_junior från och med kl. 18:00! Under en...
Svenskmärkning, med den frivilliga ursprungsmärkningen Från Sverige, fick ta emot Livsmedelspriset 2022 under Livsmedelsdagarna i Tylösand den 8 september. — Det är en vinst för...
Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker steg i augusti för nionde månaden i följd, enligt SCB. Totalt rör det sig om en prisökning på 14,03...
I Säffle i södra Värmland byggs just nu Sveriges största landbaserade laxodling. Den ska stå klar 2026 och till en början producera 10 000 ton...
Livsmedelsverket varnar nu för bakterien campylobacter som finns i rå kyckling, och bland annat kan bidra till allvarlig magsjuka. Mängden campylobacter i kycklingflockarna på gårdar...
Lever du på citrusfrukter och purjolök kan du komma billigt undan när inflationen härjar vidare på matmarknaden. Köper du kaffe, ost och ägg blir det...
Fingermat som äts med händerna kan göra det lättare för äldre med motoriska problem att få i sig maten, enligt en ny doktorsavhandling av Sara...
En av tre elever i grundskolan börjar ofta skoldagen på tom mage, i gymnasiet äter bara hälften av eleverna frukost. Detta visar en ny rapport...
En ny, stor studie visar att några sötningsmedel kan påverka vår tarmflora. För tio år sedan innehöll var femte läsk som såldes i Sverige sötningsmedel,...
– Till syvende och sist är det politiska prioriteringar i respektive kommun hur man använder sina resurser, säger civilminister Ida Karkiainen till TT, apropå chockhöjningen...
Efter en tid med stigande livsmedelspriser, visar en ny FN-rapport att priserna på bland annat spannmål har sjunkit kraftigt i juli, bland annat tack vare...
I tio års tid har Lunds kommun lagat mat till privata förskolor. Men nu har kommunens egna jurister stoppat försäljningen, som de menar kan strida...
Stärkt skydd mot hajfening och bifångst var några av nyheterna när Märkningsorganet MSC häromdagen presenterade en uppdaterad standard för hållbart fiske. – MSC:s nya fiskestandard...
Matpriserna behöver inte stiga så mycket som befarat, men det kan ta tid innan den positiva trenden syns i våra egna butiker, skriver TT. Sedan...
I sommarnumret av Magasin Måltid tipsar Hanna ”Portionen under tian” Olvenmark om hur du maxar smaken och tiden med klimatsmarta rätter, på en minimal budget....
Från Kantiner och Kartonger till Kunskap och Kärlek - hur Sverige blev bäst i världen på skolmat är en hyllning till de cirka 1 200...
Sju miljoner kronor vill politikerna i Växjö satsa på att öka mängden kött, fisk och fågel i skolmatsalen – och stoppa helvegetariska dagar. Det är...
Kaffepriset har stigit 40 procent, kycklingen över 25 procent och ost och mejerivaror har blivit 10–15 procent dyrare på ett år. Matinflationen har inte varit...
Det slängs mindre mat än tidigare i svenska hushåll slänger mindre mat än tidigare. Ny statistik från Naturvårdsverket visar att svenska hushåll i snitt slänger...
Lommas skolor och förskolor inför begränsningar för hur många köttbullar, korvar, fiskfiléer och liknande produkter varje elev får ta. Föräldrarna klagar på att barnen får...
Visste du att White Guide Junior fyller tio år? Denna vecka presenteras samtliga vinnare i hela 16 kategorier. Var med och dela spänningen och glädjen...
Emma Rung blir ny vd på KRAV. Enligt märkningsorganet ska hon öka synligheten och efterfrågan vad gäller de märkta produkterna, samt se till att KRAV...
Mängden tomat som säljs i Sverige har ökat med nästan en tredjedel mellan 2002 och 2020. Samtidigt har den svenska tomatodlingen bara ökat marginellt, och...
Vad händer om bina försvinner? I samband med Biologiska mångfaldens dag i går, den 22 maj, släppte KRAV en kokbok tillsammans med ett antal kändiskockar...
När Världsnaturfonden WWF i går presenterade sin nya, uppdaterade Fiskguide, gjorde man också klart att andra certifieringar kring fisk och skaldjur degraderas till "näst bäst"...
Torsk och tonfisk mår fortsatt dåligt, enligt WWF Fiskguiden 2022 och i Östersjön är det fortsatt torskfiskestopp. Skarpsillen i Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön mår sämre...
Malmö stad testar nattleveranser med eldrivna fordon, för att minska klimatpåverkan och öka trafiksäkerheten, i samarbete med grossisten. Det är utvalda skolor och verksamheter inom...
Med 71 procent ekologiska livsmedelsinköp 2021 hamnar Örebro kommun i toppen av Ekomatsligan 2022. På andra respektive tredje plats kom Malmö stad och Lunds kommun....
I krisernas spår har maten blivit allt dyrare. Hur ser grossisterna, kockarna och måltidscheferna på nuläget och framtiden? Robbin Höglund, kock på Jakobsbergsgården i Sala,...
Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen fick i dag en ny styrelseordförande. Sofie Eliasson Morsink, vd för Coca-Cola Europacific Partners Sverige, efterträder Lars Appelqvist, vd för HKScan...
Är du intresserad av gastronomi och hållbara livsmedel eller bara nyfiken på vad som ligger på din tallrik i framtiden? Den 13-16 juni, kl. 14-16, hyllas...
Kai Gyllström på Arla Sverige, Erika Olsson på Ekologiska Lantbrukarna och Cecilia Ryegård på Agrovektor är nya ledamöter i KRAVs styrelse. – Det händer mycket...
I krisernas spår har maten blivit allt dyrare. Hur ser grossisterna, kockarna och måltidscheferna på nuläget och framtiden? Malin Ölund, kökschef på Torsta naturbruksgymnasiums restaurang...
Att maten är svenskproducerad är den viktigaste faktorn vid matinköp för nära hälften av svenskarna. Ursprunget på råvaror och tillverkningsland är det viktigaste när man...
I krisernas spår har maten blivit allt dyrare. Hur ser grossisterna, kockarna och måltidscheferna på nuläget och framtiden? Stefan Calrell, Försäljningsdirektör Offentlig affär Martin &...
I krisernas spår har maten blivit allt dyrare. Hur ser grossisterna, kockarna och måltidscheferna på nuläget och framtiden? Birgitta Mårtensson Asterland, måltidschef i Lund, hur...
Livsmedelsverket vill därför införa maxgränser för två ämnen som kan vara skadliga att få i sig i för höga doser, nämligen D-vitamin och jod. D-vitamin...
För första gången på fem år ökade köttkonsumtionen under förra året. Trendbrottet beror främst på en ökning av fågel, enligt färsk statistik från Jordbruksverket. Under...
Handelsunderskottet för jordbruksvaror och livsmedel uppgick 2021 till 54 miljarder kronor. Det är en minskning med 2 procent jämfört med året innan, skriver Jordbruksverket i...
Växtbaserat Sverige har utsett Agneta Påander, hållbarhetsdirektör på Orkla, till ny styrelseordförande. Organisationen består nu av 13 företag som ska främja produktion och konsumtion av...
Vart fjärde barn med matallergi har drabbats av en allergisk reaktion efter att ha ätit på restaurang eller café. Kunskapen om allergier i restaurangbranschen är...
Stjärnkockarna Leif Mannerström och Paul Svensson är några av de som börjat använda klimatsmarta råvaran sjöpung i sin matlagning – och snart lanseras burgare och...
Hur upplever patienter måltider i slutet av livet? Viktoria Wallin, doktorand vid Marie Cederschiöld högskola, har i sin avhandling studerat måltider i palliativ vård ur...
Nu inleds ett nära samarbete mellan näringslivet, Livsmedelsverket och Jordbruksverket för att stärka landets livsmedelsförsörjning vid kris och krig. ICA, Visita, Martin & Servera, HK...
Vad gör ni i er kommun om grossisten plötsligt inte kan leverera mat? I Sigtuna kommun går man till sin krismatsedel. Denna kommun har också...
Livsmedelverket lanserar Svinnrik, ett läromaterial med filmer. Med materialet ska hem- och konsumentskunskapslärare ge sina elever ännu bättre kunskap om hur matsvinnet påverkar ekonomin, miljön...
De ökade livsmedelspriserna väntas slå även mot kommuner och regioner. På vissa håll i landet har man redan börjat att se över menyer till följd...
3000 europeiska skolor har nu möjlighet att skapa hållbar och hälsosam skolmat i samarbete med WWF, Umeå och Malmö stad, i ett EU-finansierat projekt. Målet...
Den ryska invasionen av Ukraina innebär ett enormt lidande för det ukrainska folket. Kriget riskerar även att få stora konsekvenser för Europas och Sveriges livsmedelsproduktion....
Kroppsideal hänger inte ihop med ålder. Anorexi uppskattas exempelvis vara lika vanligt i åldersgruppen över 80 år som i gruppen 22 - 32 år. Vårdpersonal...
Artisten Jill Johnson återvänder till sin barndoms skolrestaurang, testar maten och funderar över då och nu. Många minnen kommer tillbaka, men också nya tankar om...
För första gången någonsin har en rad stora, svenska livsmedelsorganisationer tillsammans tagit fram en rapport om den svenska marknaden för ekologiska och KRAV-märkta livsmedel. "Ekologiska...
Hur kan du som jobbar med barn ta hand om deras eventuella oro efter Rysslands attack mot Ukraina? Och kanske i synnerhet, barn med tidigare...
Vill du och ditt köksteam få chansen att tillbringa en dag i Framtidens kök? Var med och tävla, så kan ni vinna en inspirerande kurs...
Regeringen följer läget noga och kan konstatera att kriget i Ukraina för närvarande inte påverkar livsmedelsförsörjningen i Sverige. Det meddelade landsbygdsministern Anna-Caren Sätherberg under en presskonferens...
Vad innebär kriget i Ukraina för svensk matförsörjning? Under dagen kommer Livsmedelsverket att ha ett möte där bland annat branschorganisationen Livsmedelsföretagen, företag och myndigheter kommer...
Inga barn under 3 år kan få vegankost. Det beskedet fick föräldrar till förskolebarn i Lund i förra veckan. Men beslutet väcker stor upprördhet och...
Regeringen har presenterat sin första, nationella plasthandlingsplan. För att minska plastsvinnet föreslås bland annat fler återvinningsbara plastförpackningar, återanvändbara lådor för hämtmat och krav på tobaksbolagen...
Ett skolkök gör succé på TikTok med sina inlägg om hur man lagar mat till många. Det är Centralköket i Trollhättan som fått viral spridning...
I spåren av Kronfågel-skandalen har andelen kommuner som väljer att köpa Krav-kyckling ökat från sex till nio procent på ett år, skriver Upphandling24. Malmö stad...
Varannan person handlar hållbar mat för sin partnerts skull. Lika vanligt är det att göra hållbara inköp för barnens skull, enligt en undersökning bland drygt...
Sedan i fredags serveras enbart vegansk mat på fredagar, i New Yorks skolor. Detta är en del av borgmästaren Eric Adams försök att förbättra invånarnas...
För ett år sedan startade Sofia B Olsson, krögare på Restaurang VRÅ i Göteborg, tillsammans med 64 kvinnor på ledande positioner inom restaurangbranschen, uppropet #härtardetslut...
Ekoförsäljningen i butik har sjunkit igen. Under förra årets andra halvår backade den med 5,4 procent jämfört med året innan. Över en femårsperiod har ekoförsäljningen...
Årets matbluff 2022 är korad. Produkten som fick ta emot det ovälkomna priset av konsumentorganisationen Äkta vara är Arlas ekologiska mjölk, som påstås vara klimatneutral....
KRAV har skärpt reglerna för arbetsvillkor bakom importerade livsmedel från länder som inte anses vara "högriskländer", exempelvis USA, Australien och EU-länderna. – Oacceptabla arbetsvillkor finns...
Nötkött och fläsk är mer hållbart än kyckling i ett cirkulärt jordbruk, enligt en ny studie publicerad i Nature Food. Forskarna bakom studien menar att...
Var tredje kommun har infört egna, lokala klimatmål för maten som serveras i offentlig regi, skriver Livsmedelsverket. Detta trots att det saknas nationella klimatmål för...
Hur kan man knyta skolkök och bönder närmare varann med digitala lösningar? Den frågan har studenter på Karlstads universitet och Karlstads teknikcenter försökt besvara, med...
Från och med den 14 januari måste alla krogar stänga kl. 23 och vid varje bord får max 8 personer äta. Alla som kan ska...
I juli öppnade Oatly sin första asiatiska fabrik i Singapore. I november följdes den av en ny anläggning i kinesiska Anhui-provinsen, med kapacitet att producera...
Passformen är det viktigaste för att ett munskydd ska skydda mot covid-19, enligt en studie från fyra svenska universitet. Munskyddet ska sitta tätt, exempelvis ovanför...
Enligt FHM väntas vi gå mot en ny pandemi-topp som kulminerar i mitten av januari. I dag höll regeringen en pressträff och där meddelades att...
Den här veckan kan tio personer vinna en femrättersmiddag, lagad och serverad av kockar i en skolrestaurang! I samband med årets omgång av Musikhjälpen bestämde...
Som liten tyckte Ernst Kirchsteiger att skollunchen var ”en hotfull situation”. Inför dagens offentliga måltider är han mer positiv. Missa inte Magasin Måltids exklusiva, niosidiga...
Hur jobbar de bästa köken, rektorerna, kommunerna, enhets- och måltidscheferna med smakerna, råvarorna och stämningen i restaurangen? Vilka är deras bästa hållbarhetsknep och hur ser de...
Över hälften av landets kommuner har en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat i skolor och äldreomsorg, visar en ny undersökning som Dagens Samhälle...
Fika, tennis och bowling. Det är aktiviteter som förenar barnen på Trummens förskola i Växjö och de boende på vårdboendet Norlandia Norrelid. Vid flera tillfällen...
En av sex skolluncher äts inte upp utan hamnar i soporna, enligt Livsmedelsverket. Matsvinnet beror inte i första hand på att det lagas för mycket...
Under 2020 minskade antalet inrapporterade fall av matförgiftning till Livsmedelsverket med nästan 54 procent jämfört med 2019. Från mars, när restriktionerna infördes, minskade de flesta...
Den europeiska vandringsgräshoppan har nu, som andra insektsart, godkänts av EU som livsmedel. Beslutet att godkänna gräshoppan som mat inom EU har fattats av Efsa,...
Det blev Nors och Bäcks gårdar på norra Gotland som tog hem segern i Årets Bonde 2021. Vinnaren presenterades i samband med en prisceremoni som...
Svensk kyckling får rött ljus i WWF:s Köttguide 2021. Endast en liten andel av allt kött på den svenska marknaden får godkänt i bedömningen. –...
Nästa vecka ordnar Norrtälje kommun vildsvinsvecka i sina skolor. Dessutom får alla kommuninvånare möjlighet att kostnadsfritt provsmaka vildsvinskött via en foodtruck. Bakgrunden till veckan är...
Fyra svenska restauranger, fyra danska restauranger, en från Finland och en från Färöarna fick högsta rankingen tre cirklar i den tredje editionen av 360°Eat Guide...
Ljunggårdens naturförskola i Ängelholm, Carl Engström-skolan i Eslöv, Gränbyskolan och Gränby allaktivitetshus i Uppsala samt Åsa Kluck, kostchef i Älvdalens kommun, tillsammans med Mathilda Strand,...
Strandsnäs förskola i Gislaved tog hem två av de tyngsta priserna när Sveriges bästa, offentliga måltider korades för nionde året i rad, under White Guide...
Petreskolan i Hofors är tillsammans med tre andra skolor med i ett projekt som ska utveckla ett system som ska minska matsvinnet men också få...
Nästan hälften av svenskarna tycker att klimatsmarta val är för dyra – samtidigt som de skulle kunna spara 1500:- i månaden genom att sluta kasta...
Ekoinköpen inom den offentlig sektorn bidrar i stor utsträckning till en omställning mot ett mer ekologiskt jordbruk. Det visar en ny avhandling från Umeå universitet....
Egenproducerat KRAV-märkt kött och grönsaker serveras nu på region Sörmlands sjukhus. – Efter många hinder på vägen så har nu såväl politikens, kökens och Sörmlands...
Det finns kollegor som stöttar, och så finns det de som blir bästisar för livet. Magasin Måltid nummer fem är en hyllning till den riktigt...
Sju av tio kommuner upplever att intresset för vegetarisk skolmat har ökat under de senaste tre åren, 4 av 5 kommuner erbjuder minst ett vegetariskt...
Norges nya regering vill införa gratis skolmåltider för grundskola och gymnasiet. Den nya regeringen, under ledning av Jonas Gahr Støre, vill ”…gradvis införa en daglig,...
Trodde du att havre-boomen hade lagt sig? Nu satsar havredryckstillverkaren Oatly på ett forsknings-och innovationscenter i Lund. Planen är att rekrytera ett trettiotal forskare i...
Sveriges kommuner och regioner prioriterar svensk, konventionell mat framför ekologisk. Det visar nya halvårssiffror från Ekomatcentrum. De svenska, konventionella livsmedlen har ökat i såväl värde...
Kräv djurskyddscertifieringen Grund Nöt när livsmedel upphandlas. Det är ett av förslagen i Axfoods förslag till en hållbar livsmedelsstrategi, "Mat 2030", skriver Upphandling 24. I...
Enligt ny forskning blev svenska barn längre, friskare och rikare när gratis skollunch infördes i mitten av 1900-talet. I ett debattinägg vill nu LRF Mjölk...
De globala priserna på vanliga livsmedelsråvaror har ökat kraftigt de senaste åren, i vissa fall med över 100 procent. Nu flaggar branschorganisationen Livsmedelsföretagens chefekonom Carl...
Är det pannkakor, sushi eller tacos som går hem bland de minsta? Och hur många ”klämmisar” klämmer de i sig, i snitt? När Livsmedelsverket undersöker...
En utmaning som går ut på att komponera en lunch med så stor andel närproducerade råvaror som möjligt ska locka Karlstads offentliga kök att få...
Vinnaren i Årets Kock 2021 är Gustav Leonhardt, 25 år, från Nynäshamn. Finalen avgjordes i går i Stockholm. Det blev alltså Gustav som tog hem...