Nyheter / Matlagning till äldre blev ny affärsidé

Matlagning till äldre blev ny affärsidé

Anne Persson vill förändra äldre personers matvanor och göra matlagning till ett trevligt inslag i vardagen, genom att hon själv kommer på besök och lagar storkok. Nu driver hon nystartade företaget Annes Matglädje, efter en Karlstad-modell.

— Allt sammanföll väldigt bra med det jag hörde och läste om i media, om våra äldre som sitter ensamma hemma utan den näring de behöver. Det jag hörde och läste kändes förfärligt och jag beslöt mig för att jag ville göra en insats. Jag visste bara inte riktigt hur jag skulle göra. När jag fick reda på den här idéen och när jag utvecklade konceptet så förstod jag att det fanns något jag kunde göra, säger Anne Persson i en artikel på sajten Framtidsanalys.se.

Anne Persson har tidigare arbetat på resebyrå, men sedan dess har hon utbildat sig till kostombud med inriktning mot näringslära för äldre och personer med matrelaterade sjukdomar.
— Jag tycker mycket om svensk husmanskost, men med en liten tvist, säger hon till Framtidsanalys.se.
Kontakten med kunderna inleds genom ett möte där de äldre får berätta vilken mat de föredrar. Då passar Anne dessutom på att undersöka kökets utrustningsnivå. Därefter utformar hon menyerna och skrider så småningom till verket. På cirka Om kunden så önskas, kan Anne sköta matinköpen. Dessa betalas kontakt medan arbetstiden betalas via faktura. Timpriset efter RUT-avdrag blir 300 kronor och på cirka 4 timmar hinner hon laga runt 20-25 matlådor bestående av ungefär fyra olika maträtter.
Anne Persson själv menar att hon fått inspiration från Stini Hermannson som driver en verksamhet i Karlstad enligt samma modell. 

 

Foto från annesmatgladje.se