Recept / Kycklingsallad med rödbetor

Kycklingsallad med rödbetor

Kock:

Barbro Fernström

Kök:

Hagabergsskolan, Karlstad

Källa:

Kokbok för världens viktigaste matgäster #1

En färgstark sallad från Hagabergsskolan i Karlstad


100 portioner

8 kg kycklingkött, tärnat
350 g flytande honung
5 dl rapsolja
15 kg rödbetor
3 kg sallad, blandad
3 kg grönmögelost 30% , smulad
1 kg solrosfrön, torkade
125 g sirap
Sås:
7 dl flytande honung
1 l balsamvinäger
2,5 l rapsolja
Flingsalt
Salt, svartpeppar, mald

Blanda kycklingbitar med honung, salt, peppar och olja. Stek i ugn eller stekbord och låt svalna. Skala och klyfta rödbetor. Lägg i bleck och droppa olja över. Strö flingsalt över och rosta i ugn, 200 grader i cirka 20-25 minuter. Skölj och hacka sallad och riv den i mindre bitar. Stek solrosfröna i lite olja tills de fått färg. Lägg i bleck och häll över lite sirap och salt när de är varma. Rör emellanåt så att de inte klibbar ihop. Vispa ihop honung och balsamvinäger till en sås. Vispa i oljan och smaka av med salt. Vid servering: blanda försiktigt ihop kyckling, sallad, ädelost och solrosfrön. Tillsätt till sist rödbetor och varva med den blandade salladen och såsen.