Recept / Ostinspirerad fläskfilé med svampsås

Ostinspirerad fläskfilé med svampsås

Kock:

Ronn Johansson

Kök:

Västanvids äldreboende, Östra Göinge

Källa:

Kokbok för världens viktigast matgäster #2

Festlig fläskfilé från Östra Göinge
100 portioner

12 kg fläskfilé
1 kg färskost, naturell
600 g gräslök, färsk, hackad
2,5 kg bacon, skivat
Salt, svartpeppar

Svampsås:
3 kg champinjoner, färska, skivade
900 g lök, hackad
1 kg smör eller margarin
450 g vetemjöl
8 l mjölk, 1.5%
1 l vispgrädde
100 g köttbuljong
Salt, Svartpeppar

Duchessetoppar:
10 kg potatis, mjölig, skalad
1 l mjölk
20 st äggulor
0,5 l rapsolja
250 g smör
Salt, svartpeppar

Putsa fläskfilén och skär ett längsgående snitt. Fyll snittet med färskost och gräslök. Salta och peppra runt om fläskfilén och linda baconskivor runt. Stek i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter, eller tills köttet har en innertemperatur på 68 grader.  Bryn svamp och lök en stund i matfettet. Pudra över mjöl, rör om och bryn lite till. Häll på mjölk och grädda under omrörning, låt koka upp. Smaksätt med buljong, salt och svartpeppar. Koka potatis, sila bort vattnet och vispa sönder potatisen. Blanda i mjölk, äggula, olja, smör och kryddor. Smaka av. Spritsa ut moset i toppar och gratinera i ugn på 220 grader i ca 10 minuter tills topparna fått fin färg. Servera gärna friterad brysselkål till.