Nyheter / ”Allt har blivit dyrare”

”Allt har blivit dyrare”

I krisernas spÄr har maten blivit allt dyrare. Hur ser grossisterna, kockarna och mÄltidscheferna pÄ nulÀget och framtiden?  

Birgitta MÄrtensson Asterland, mÄltidschef i Lund, hur har ni pÄverkats?
– I maj fick vi en prishöjning frĂ„n vĂ„r stora grossist, men Ă€ven mjölkpriserna frĂ„n mejeriet har höjts. Köken upplever att grönsakerna har blivit dyrare, men dĂ€r Ă€r det veckopriser sĂ„ det gĂ€ller för dem att hĂ„lla koll nĂ€r de jobbar med sina salladsbuffĂ©er.

Vad gör ni Ät problemet?
– Vi Ă€r en köp- och sĂ€ljorganisation men vi har Ă€nnu inte fĂ„tt besked frĂ„n kommunen hur vi ska förhĂ„lla oss. Allt har blivit dyrare, inte bara mat utan Ă€ven andra produkter som drivmedel och byggmaterial. Vi mĂ„ste övervaka hur stor prishöjningen blir och rapportera detta. Vi har en grupp som bestĂ„r av personer som jobbar med menyplanering och upphandling, och de hĂ„ller pĂ„ att se över rĂ„varorna. Förra Ă„ret gick vi en miljon plus men i Ă„r Ă€r vi osĂ€kra om vi kommer att kunna hĂ„lla budget. En sak vi verkligen mĂ„ste göra Ă€r att jobba aktivt med matsvinnet, i Ă€nnu större utstrĂ€ckning Ă€n innan.

Kommer ni att dra ner pÄ nÄgot?
– Om vi fĂ„r beskedet att vi ska klara detta med bibehĂ„llen budget mĂ„ste vi göra en konsekvensplan, till exempel minska ekologiska rĂ„varor. Samtidigt bygger ju hela vĂ„r upphandling pĂ„ att Lund ska ha höga ekomĂ„l. Ett alternativ Ă€r att servera en annan typ av meny, vilket kommer att drabba gĂ€sterna. Det gĂ„r att göra en tillĂ€ggsupphandling men priset blir ofta betydligt mindre fördelaktigt sĂ„ mĂ„nga gĂ„nger Ă€r det inte lönt.

Vad tror du om framtiden?
– Jag tror att de höga livsmedelspriserna kommer att fortsĂ€tta. Vi behöver fĂ„ mer pengar till livsmedel men ocksĂ„ se över vĂ„ra val. Man fĂ„r mötas pĂ„ mitten. Vi har turen att mĂ„nga kommuner gick med stort plus i fjol och vĂ€ntas sĂ„ Ă€ven i Ă„r men jag tror att det blir betydligt tuffare framöver sĂ„ detta Ă€r en frĂ„ga man verkligen behöver ta tag i.