Nyheter / 1 av 10 livsmedel felmärkt

1 av 10 livsmedel felmärkt

Astma- och Allergiförbundet går ut med hård kritik som en följd av en undersökning som nyligen presenterades av Livsmedelsverket. Denna visade att 1 av 10 undersökta livsmedel är felmärkt när det gäller ingredienser som många är allergiska mot.

– Detta visar hur viktigt det är att våra myndigheter är engagerade och har rutiner för att göra stickprovskontroller. Har man allergi eller annan överkänslighet mot mat är det ett absolut krav att man kan lita på innehållsförteckningen. Allt annat är oacceptabelt, säger Maritha Sedvallson, ordförande i Astma- och Allergiförbundet i ett pressmeddelande.

I undersökningen, som gjordes i Sverige, Danmark, Finland och Norge förra året, kontrollerades märkningen av allergener i totalt 351 produkter.

Förekomsten av mjölk, hasselnöt, jordnöt, ägg och gluten analyserades i produkter som inte angav dessa som ingredienser. Detta för att se om dessa fanns i produkterna trots att det inte står på förpackningen.

Mjölkprotein hittades i 12 procent av de produkter där mjölk varken angavs som ingrediens eller där det förekom varningsmärkning för möjliga spår av mjölk. Detta var särskilt vanligt i choklad och bageriprodukter. Mjölkprotein kan leda till lika allvarliga reaktioner som jordnötter och nötter.

Den som är allergisk kan reagera med olika symtom, allt från klåda i mun och svalg, magsmärtor, diarré och illamående, andningsbesvär och astma och i värsta fall allergisk chock (anafylaxi).

– Inser företagen vilka konsekvenser felmärkta produkter kan få i ett värsta scenario? Astma- och Allergiförbundet förutsätter att detta leder till åtgärder som kommer att leda till en tryggare situation framöver, säger Maritha Sedvallson.