Nyheter / LCHF-aktivister hotade forskare

LCHF-aktivister hotade forskare

Det kan vara känsligt att forska kring LCHF-dieten. När en doktorsavhandling i ämnet nyligen skulle presenteras i Västerås fick man ha väktare på plats, enligt Sveriges Radio. Detta eftersom doktoranden hade tagit emot hätska kommentarer och hot via nätet och mejl.

– Jag var djävulens advokat och jag var köpt av sockerindustrin och av KI och våra resultat var falska. En massa kommentarer som var tagna ur luften kändes det som, säger doktoranden Lisa Söderström till Sveriges Radio.

Lisa tror att orsaken till påhoppen var en delstudie i avhandlingen som visade att ett högt energiintag av fett tidigare i livet ledde till framtida risk för undernäring, dock utan att hon nämnde LCHF specifikt.

Men det räckte för att göra anhängare av den populära dieten riktigt upprörda. Avhandlingen kallades bland annat falsk och full av myter och snedvinklingar, och skribenterna ansåg att forskningen borde anmälas eftersom resultaten var fabricerade och att Lisa Söderström borde vara försiktig och inte att uttala sig om sin oseriösa forskning.

Lisa Söderström försvarade sin avhandling utan att någon protesterade, och är nu nybliven doktor i medicinsk vetenskap vid Uppsala universitet. Ändå tyckte hon att det var tråkigt att fokus hamnade på de arga kommentarerna. Hon menar också att det vore ”läskigt” om forskning i framtiden hämmades av att resultaten gick emot en massa som är kända för att kränka och skicka hot till människor.