Nyheter / Ny trend: Brittiska stjärnkockar blir skolkockar

Ny trend: Brittiska stjärnkockar blir skolkockar

Nu när Jamie Olivier mer eller mindre har gett upp hoppet om den brittiska skolmaten, kommer en ny generation kvinnliga kockar och matentreprenörer som vill höja nivån på maten i – framför allt – socialt utsatta skolor i London med omnejd.

För ungefär ett decennium sedan gav sig Jamie Oliver ut på skolmatsmission. Dessvärre tycker han i efterhand att hans strävan blev något av ett misslyckande, enligt the Independent. Brittiska ekonomer har dock, enligt samma tidning, funnit att resultaten höjdes i de skolor som ingick i hans program.

Nu börjar det åter hända saker inom den brittiska skolmatsvärlden. För ett år sedan lämnade Nicole Pisani sitt jobb som kökschef på en stjärnkrog för att bli skolkock på Gayhurst Community School i London-förorten Hackney, skriver brittiska The Independent.

Nicole kom till skolan från en karriär hos några av Londons ledande krogar, bland annat Nopi där hon var kökschef. Efter att ha läst på Twitter att Gayhurst behövde en ny kock sökte hon och fick uppdraget att gå igenom skolans matsedlar på en budget som motsvarar vad en svensk portion skolmat kostar, strax under tio kronor. I uppdraget ingick också att övertyga föräldrarna om att barnen kan förbättra sina matvanor.

På bara 12 månader hade hon skapat trend och lockat flera andra kockar och mat-entreprenörer att lämna den privata sfären för skolköken. Samtidigt har hon arbetat med att utveckla nytt center för måltidsundervisning, en ”School of Food” där skolockar, barn och andra intresserade kan lära sig mer om mat, allt för att höja kvaliteten på och medvetenheten kring skolmåltiderna. Hon har även planer på att utvidga verksamheten internationellt.

Så vad tycker barnen? En anonym lärare säger till the Independent att maten är välbalanserad men att den inte alltid tilltalar barnen.

Nicole arbetar efter en ny, nationell måltidspolicy som utformats av professionella krögare. Av The Independent beskrivs den framför allt som en ”ambitiös filosofi”. Här utlovas att barnen slipper ”konstigheter” som hummus och mat med lågt salt- och sockerinnehåll, dock kommer kakor och andra sötsaker att vara begränsade till lunchtid, och friskt dricksvatten kommer att vara gratis. Policyn syftar också till att att öka kunskapen hos lärare så att dessa i sin tur kan undervisa barnen.

Medan Nicole gör sig redo för att lämna skolrestaurangen för sin nya School of Food, har hon lärt upp ytterligare en kvinnlig kock från framstående London-restauranger som ska ta över verksamheten. Båda uppskattar att numera kunna arbeta 40-timmarsveckor, istället för de 80 timmar som är vanliga i privata restauranger.

Några kilometer bort ligger ytterligare två skolor som fått skolkockar med privat restaurangbakgrund, genom Nicoles försorg.

Till The Independent säger hon att hon alltid har drömt om att få lära barn att laga mat, och att hon efter en tjugoårig karriär äntligen uppnått sin dröm.