Nyheter / 4 av 5 barn kan få specialkost i onödan

4 av 5 barn kan få specialkost i onödan

Svenska forskare har nyligen studerat 2500 barn i Norrbotten och funnit att 15 % av föräldrarna uppgav att barnen i 11-12-årsålder var allergiska mot mjölk, fisk, ägg eller vete. Flera blindtester visade dock att bara 3 % av barnen faktiskt var allergiska. Anna Winberg, överläkare på barnkliniken i Norrbottens län, säger till TV4 Nyheterna att man inom sjukvården ofta råder föräldrar att plocka bort mjölk ur kosten till små barn för att se om det kan hjälpa mot olika typer problem. Samtidigt är man väldigt dålig på att följa upp rådet på grund av bristande resurser, dessutom missar man ofta att informera om att allergin för det mesta växer bort. Anna Winberg rekommenderar att man själv testar att ge små mängder av födoämnet då och då för att se om allergin har försvunnit, dock inte om det har handlat om kraftiga allergiska reaktioner som påverkat luftvägarna – då ska barnet testas på sjukhus. Slutligen påpekar hon att det kan vara farligt att plocka bort baslivsmedel eftersom det kan leda till näringsbrist, tillväxthämning och sämre livskvalitet.