Nyheter / 8 miljoner till Stockholms seniormåltider

8 miljoner till Stockholms seniormåltider

Tårtfestival för seniorerna på Norrmalm och kolonilottsfika på Söder tillhör de initiativ som får pengar, när Stockholms äldrenämnd i dag beslutar om hur det utökade Matlyftet på 8 miljoner ska fördelas mellan Stockholms stads stadsdelar.
Matlyftet är en satsning från Stockholms stad som för tredje året i rad fördelas mellan stadens stadsdelsförvaltningar. Tanken är att stadsdelarna själva ska komma med idéer om hur måltiden kan användas för att motverka ensamhet och undernäring bland äldre.
– Måltiden är en av våra mest efterlängtade och sociala aktiviteter i vardagen. Många äldre lever däremot ensamma, och när sällskap saknas vid måltiden finns en risk att den äldre glömmer bort att äta eller avstår viktiga mål under dagen. Detta kan i sin tur innebära en negativ inverkan på både den fysiska och psykiska hälsan. Genom att knyta mat och matlagning till olika sociala aktiviteter minskar vi den risken, säger Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD)

I år har samtliga stadsdelsförvaltningar ansökt om medel ur Matlyftet. De ansökningar som har beviljats medel innehåller aktiviteter som bryter social isolering och förebygger undernäring som till exempel utflykter, gemensamma måltider med olika teman och matlagningsträffar.

– Som tidigare år kommer Matlyftet gå till matlagningsgrupper, måltidsutflykter, föreläsningar om hälsosam mat och gemensamma måltider vid högtider. Uppskattade projekt från tidigare år som exempelvis särskilda matlagningsträffar för män och extra tid till hemtjänstpersonal för att laga mat tillsammans med den äldre har spridit sig till fler stadsdelar. Under fjolåret föddes också nya idéer i spåren av pandemin. Exempelvis lockade föreläsningarna som blev digitala till sig fler åhörare än någonsin. I år kommer vi också få se en del nya aktiviteter så som ”kolonilottsfika” på Södermalm, och en tårtfestival på Norrmalm, avslutar Erik Slottner.

Så här fördelas pengarna:

Södermalm: 1 150 000
Hägersten-Älvsjö: 1 100 000
Enskede-Årsta-Vantör: 900 000
Kungsholmen: 900 000
Hässelby-Vällingby: 800 000
Bromma: 700 000
Farsta: 500 000
Skärholmen: 400 000
Norrmalm: 400 000
Östermalm: 350 000
Rinkeby-Kista: 300 000
Spånga-Tensta: 300 000
Skarpnäck: 200 000

Totalt: 8 000 000