Nyheter / Appar för enklare matlagning får pris

Appar för enklare matlagning får pris

Apparna MatGlad och MatGlad-helt-enkelt från Hushållningssällskapet Väst får Västra Götalandsregionens folkhälsopris 2017. Apparna riktar sig till personer som av olika skäl har svårt att använda en traditionell kokbok. De fungerar som en guide genom matlagningen från början till den färdiga måltiden.  Allting tillagas i kronologisk ordning steg-för-steg så att både huvudrätt och tillbehör blir klara samtidigt. Målet är att alla, oavsett förkunskaper, ska kunna följa ett recept på egen hand och lyckas.

Folkhälsokommitténs motivering lyder:
”Vad är det som skapar nyfikenhet, ger inspiration och samtidigt ökar kunskapen om mat och hälsa? Jo, det gör apparna MatGlad och MatGlad – helt enkelt. De ger råd och praktiska tips, matlust och matglädje både för de som kan läsa lätt svenska och de som använder film och tal istället. Att kunna laga och äta god mat tillsammans är livskvalitet!”

– Vi är så otroligt glada och stolta att vi vunnit Västra Götalandsregionens folkhälsopris. Genom detta pris kan vi förverkliga vår önskan och ambition att nå ut med Matglad-apparna till ännu fler, säger Margareta Frost Johansson, utvecklingsledare och projektledare för Matglad i ett pressmeddelande.
– Vi hade aldrig kunnat drömma om det enorma gensvar som MatGlad-apparna har fått. Med hjälp av modern teknik ville vi underlätta matlagningen för människor som av olika skäl har svårt för att använda en traditionell kokbok. Nu har apparna laddats ner över 125 000 gånger och fått mycket större spridning än vad vi någonsin hade trott från början, säger Eleonor Schütt, matkonsult på Hushållningssällskapet Väst.

Apparna ”MatGlad” och ”MatGlad-helt-enkelt” är kostnadsfria och finns att ladda ner till smartphone eller läsplatta. På webbsidan www.matglad.nu finns även en webversion.