Nyheter / Årets Kock fixade skolbiffen

Årets Kock fixade skolbiffen

Hej Glenn Widén, köksansvarig på Lidens Skola i Sundsvall. I går fick ni ett gästspel i köket av Årets Kock Johan Backeus. Hur kom det sig?
– Vi hade sån himla tur! När vi vann priset för Årets Matglädjeskola i Arla Guldko var en del av priset att få just ett gästspel. Sen lyckades vi alltså få hit Johan, som ju är från Sundsvall.

Vad hände under dagen?
– Via mailkontakt med Johan hade vi gemensamt jobbat fram en meny. Det blev viltfärsbiffar, en variation på jordärtskocka, kantareller, silverlöksvinägrett och karljohansvampsskum. Vi passade också på att kombinera gästspelet med en temadag om mat på skolan; all undervisning under dagen handlade om detta.

Var det stressigt?
– Vi körde bordsservering så vi sprang runt som galningar med tallrikarna men eleverna var otroligt nöjda! Vi hade även tagit in två ”praktikanter” som kom från andra skolkök. Det var fine dining på en skola, det var magiskt!

Är du ledsen för att det är över nu?
– Ja, det är jag faktiskt. Men samtidigt är det lite skönt också, det var ju lite anspänning innan: ”Vad händer om eleverna inte gillar maten?”

Vad får barnen att äta i dag?
– Vi har en amerikansk temavecka som egentligen skulle ha börjat i går. I dag får de manhattan clam chowder, jambalaya, majsbiffar med rökt potatis och barbecuesås, och waldorfsallad med kalkon. De är rätt bortskämda i vanliga fall också.