Nyheter / ”Att röra på sig ska inte behöva kännas som att bestiga ett berg”

”Att röra på sig ska inte behöva kännas som att bestiga ett berg”

Den 14 januari blir Carolina Klüft, den före detta OS- och världsmästaren i friidrott, chef för Generation Pep. Organisationen, som är ett initiativ av kronprinsessparet, jobbar för att främja rörelse och hälsa bland barn och ungdomar, bland annat genom ett samarbete med White Guide Junior.

Grattis! Hur känns det?
– Det känns så klart roligt och spännande. Jag ser fram emot att leda Generation Pep viktiga arbete tillsammans med vårt grymma team. Hela rollen är en ny utmaning för mig men jag gillar utmaningar och känner mig trygg med mina medarbetare som finns vid min sida.

Bara tre av tio svenska barn rör sig tillräckligt för att må bra. Handen på hjärtat, kan du relatera till dem?
– När jag började på Generation Pep trodde jag att en del helt enkelt inte ville röra på sig. Nu förstår jag att hindren ofta handlar om andra saker, som okunskap eller att man har ett stillasittande intresse. Sen måste det också finnas vissa förutsättningar, som trygghet, för att man ska våga släppa ut sina ungar och låta dem cykla till exempel.

Du går in rollen som verksamhetschef efter att ha varit projektledare på halvtid. Vad har du jobbat med hittills?
– Jag har varit talesperson för organisationen, dessutom har jag gjort nytta i den dagliga verksamheten. Under 2018 delade vi till exempel ut en bok som Josefin Sundström skrivit till 85 000 barn på femårskontrollen på BVC. Det hela började som en idé från Prins Daniel, och i år kommer vi att dela ut boken till alla svenska femåringar! Förutom att vara en del av det grymma teamet har jag också haft en mer officiell roll där jag gjort enstaka insatser, från att hålla rörelsepauser i riksdagen till att peppa elever och dela ut aktivitetsväskor i samarbete med Stadium.

Riktlinjerna säger att barn ska röra på sig en timme om dagen men är det inte ganska mycket? Alla kan ju inte bli atleter?
– Just därför är det så enormt viktigt att vi inte bara fokuserar på idrott och tävling. Istället pratar vi om rörelseglädje. Det är ett faktum att du måste få in rörelse under dagen om du vill leva ett gott och långt liv, men det ska inte vara krångligt utan bygga på det du själv tycker är roligt. I skolan kan läraren till exempel föreslå en rörelsepaus, och om du ställer dig upp och tar en rörelsepaus när du spelar på datorn kommer du att få bättre resultat. Vi är självklart inte emot att man presterar, men det ska finnas en plats för alla och då är det rörelseglädje som är grunden.

Genom initiativet Pep Skola vill ni hjälpa skolorna att få in mer rörelseglädje under hela dagen, inte bara under gympan utan även på lektioner, raster och fritids. Kände du själv den där glädjen när växte upp, eller var du för upptagen med att bli bäst?
– Att bli bäst har faktiskt aldrig varit huvudfokus för mig. Mina föräldrar var noga med att säga till mig att det måste vara kul att röra sig. Under en period blev jag retad i skolan och då blev friidrotten min frizon – där fick jag vara den jag ville.

Den populära bilden är annars att elitidrotten just inte är en frizon…
– Det finns olika kulturer inom olika idrotter och ofta handlar det om att man slår ut barn och unga tidigt. Man kan väl säga att idrotten speglar samhällsproblemen i stort. Men jag hade tur, jag växte upp i en klubb där alla skulle bli sedda. Jag tränade alltid med kompisar i samma ålder och mina föräldrar var engagerade. Jag har haft tur, men ”tur” är precis det vi vill ta bort. För att lyckas med det måste vi jobba tätt ihop med kommunerna och näringslivet.

Nu har ni inlett ett samarbete med White Guide Junior, i helt nya kategorin Årets Pep Skola. Vilken relation hade du själv till skolmaten när du växte upp?
– Jag rörde på mig hela tiden, jag var ute och lekte varje rast och efter skolan cyklade jag många kilometer till träningarna. Allt detta gjorde att jag blev hungrig, därför åt jag helt enkelt! Ibland var skolmaten kall och inte så fräsch men jag ville maximera min förmåga både i skolan och på träningen, då var det liksom ingen ide att hålla på och tänka så mycket. Det hände också att jag fick ta med mig ett extra mellanmål.

Det låter väldigt konstruktivt?
– Ja, så var det – för mig handlade allt om att få effekt. På gott och ont fick jag ett annat fokus än mina jämnåriga, jag har säkert missat en del roliga saker också. Det sista året på gymnasiet gick jag i träningskläder nästan hela dagarna.

Hur kom det sig att du var så annorlunda?
– Båda mina föräldrar rörde jättemycket på sig men vi hade det inte så fett, det var ganska tufft med fyra barn. Att få skjuts till skolan fanns till exempel inte på kartan och att man cyklade till träningen var en självklarhet.

Och ändå tyckte du att det var kul?
– Ja, jag har alltid varit målmedveten när det gäller att få ut min fulla potential, samtidigt har jag varit mån om att det skulle vara roligt hela tiden. Nu vill jag ge andra barn chansen att upptäcka hur kul det är att röra på sig.

Vilket är det ultimata målet för dig och Generation Pep?
– Nästa steg blir att komma ut bredare och skapa en folkrörelse. Oavsett om du är en ensamstående mamma eller en gamer ska du kunna få stöd och hjälp i din vardag. Att röra på sig ska inte behöva kännas som att bestiga ett berg.

Foto: Carl Lemon