Nyheter / Bok om skolmatsnostalgi blev Årets Svenska Måltidslitteratur 2022

Bok om skolmatsnostalgi blev Årets Svenska Måltidslitteratur 2022

I går fick boken Från Kantiner och kartonger till kunskap och kärlek pris som Årets Svenska Måltidslitteratur 2022, i kategorin Kantinmåltider. Prisutdelningen ägde rum på Kungliga Skogs- och lantbruksakademien i Stockholm.
I boken berättar skolkockar, Michelinkockar, kändisar och tungviktare inom matvärlden om sina bästa och värsta skolmatsminnen. Dessutom bjuder de på snyggt stylade recept av klassiska skolmatsrätter som lappskojs, kalops och mandelfisk, enligt uppdaterad ”gör om gör rätt”-princip.
Boken ges ut av Bergkvist Publishing AB, som även ligger bakom White Guide Junior, Restaurangvärlden, 360° EAT GUIDE och Magasin Måltid.

Juryns motivering: ”En bok som innefattar den älskade och hatade skolmaten. Många inspiratörer i boken hämtas från skolmatsalen. De berättar tillsammans med finkockar och kändisar om sin skolmat. Minnen av chokladsoppa med mjuk limpsmörgås, lapskojs, blodpudding och potatisbullar. När rätterna lagas i boken i en modern version blir de mycket mer inspirerande, godare och smakrikare.”

Måltidsakademien, där bland annat professor Carl Jan Granqvist ingår, vill uppmuntra forskning och utveckling av måltiden och får stöd från Uppsala universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Örebro Universitet.