Nyheter / Botkyrka-studie ska ge koll på frukostens betydelse

Botkyrka-studie ska ge koll på frukostens betydelse

För att studera hur frukosten påverkar studieron i klassrummet och elevernas förmåga att klara skoldagen har Botkyrka kommun startat ett frukostprojekt tillsammans med Arla. Under projektets gång kommer eleverna vid de två högstadieskolorna Tuna och Grindtorp att erbjuda frukost fem dagar i veckan mellan februari och maj. Frukosten serveras i klassrummet under första lektionen varje dag.

Studier visar att den som inte äter frukost prioriterar annat på morgonen och kommer inte ha lust, tid eller möjlighet att komma tidigare till skolan för frukost, skriver Arla i ett pressmeddelande. Vid Botkyrka-studien kommer man att testa en modell som hämtats från New York, där frukosten serveras i klassrummet under skoldagens första lektion. Tanken är att man genom att servera frukosten på lektionstid ska nå samtliga elever och få ett tillförlitligt resultat. Frukosten kommer enligt Arla att bestå av drickkvarg, ostmacka och frukt. Det kommer även att erbjudas laktosfria, glutenfria och veganska alternativ.

 

Inför studien har ytterligare en undersökning gjorts på eleverna vid de båda skolorna med hjälp av SIFO. Där framkom att en tredjedel av eleverna aldrig äter frukost, eller bara en dag i veckan. Bland tjejerna var det hela 59 procent som aldrig eller sällan åt frukost. 65 procent av samtliga svarade att de blir hungriga på förmiddagen. Var fjärde elev köper ibland något på väg till skolan, oftast energidryck och choklad.