Nyheter / Brist på svenskt nötkött

Brist på svenskt nötkött

Coronapandemin och torkan 2018 har lett till brist på svenskt nötkött i hela landet. Både Coop och Ica har svårt att möta kundernas behov.
– På restauranger är det inte lika stort fokus från konsumentens sida på varifrån köttet kommer men handlar de mat i butiken väljer de i högre utsträckning svenskt, säger Majsan Pense, inköpsansvarig på Coop, till tidningen Land Lantbruk.
Men bristen beror också på coronapandemin som gjort att folk lagar mat hemma i större utsträckning.
Mats Heljestrand, kategoriansvarig kött på ICA, är av samma uppfattning som Coop.
– Vi på ICA centralt ser i dagsläget en begränsad tillgång på nötfärs, blandfärs och hamburgare vilket innebär att vi inte kan erbjuda ett lika brett sortiment som vanligt, säger han till Land Lantbruk.
Henrik Lander, ordförande för Sveriges nötköttsproducenter, berättar att föreningen fått påstötningar från handeln att de behöver mer svenskt nötkött.
Han säger också att det långsiktigt inte är bra med brist eftersom nötköttproducenterna vill att Sverige ska vara självförsörjande på kött och att det är en viktig fråga hur de ska lösa att öka volymerna så att de mäktar med och leverera.
Såväl Henrik Lander som ICA och Coops representanter tror att bristen på svenskt nötkött kommer att bestå fram till betessäsongen börjar i början av sommaren.