Nyheter / Butik och skola samarbetar för mindre svinn

Butik och skola samarbetar för mindre svinn

För att minska matsvinnet har Coop Leksand börjat skänka bort grönsaker och frukt med mindre skönhetsfel till närbelägna Leksands Folkhögskola. Maten används bland annat till smoothies och sallader.

– Det är galet skoj att det vi förut fick lov att slänga nu kan skänkas bort och förädlas. Vi får ju även en ekonomisk uppsida i och med att vi inte får lika mycket kompostsopor, så det blir win-win, säger Niklas Kvarnström, som ägde Coop Leksand fram till årsskiftet. Butiken vann förra året Årets Stora Svinnpris i White Guide Green, en hållbarhetstävling för dagligvarubranschen.

För att höja allmänhetens medvetenhet om samarbetet och matsvinn i allmänhet, har Coop Leksand dessutom ordnat ett event där butikens egna kock, tillsammans med folkhögskolans kock, lagat mat på ”gammal” mat och serverat dennatill kunderna från ett demobord, tillsammans med skyltar som berättar om initiativet.

– Eventet var oerhört uppskattat och många som först var tveksamma fick möjlighet att smaka mat som var nära eller hade passerat bäst före-datum – och få en positiv upplevelse av den, säger Niklas Kvarnström.

 

Foto från Coop Leksands Facebook-sida