Nyheter / Corona hotar svensk livsmedelsförsörjning

Corona hotar svensk livsmedelsförsörjning

Hälften av alla svenska livsmedel produceras utomlands. Vårt starka importberoende utgör en fara om livsmedelsexporten från exempelvis Italien påverkas.
Under torsdagen träffar landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) representanter för livsmedelsbranschen för att diskutera svensk livsmedelsförsörjning och beredskapsförmåga. Mötet där branschorganisationer, livsmedelsföretag och fackliga representanter för livsmedelssektorn deltar hålls med anledning av coronautbrottet, enligt ett pressmeddelande.
– Sverige har en självförsörjningsgrad av livsmedel på ungefär 50 procent vilket är en internationellt sett låg siffra. Det gör oss oerhört beroende av import och öppna gränser. Röster har höjts om riskerna i händelse av krig men få har lyssnat. Nu har i stället ett virus satt strålkastarljuset på bekymret, säger Ulf Möller, segmentsansvarig för skog och lantbruk på Swedbank, i en intervju i Sydsvenskan. I samma intervju pekar han på att effekterna av att Italien redan stängt sina gränser snart kommer att synas.
Fler lantbrukare ser positivt på sin lönsamhet idag än för ett år sedan, enligt LRF:s senaste barometer. Samtidigt befarar Swedbanks expert att coronaviruset kan komma att slå hårt också mot vår egen jordbrukssektor. Bland annat är Italien en stor producent av proteinfoder och vitaminer till ekologiska djur i Sverige, enligt Sydsvenskan.
– Börjar fler länder verkligen stänga sina gränser kan det gå snabbt och maten börja sina i hyllorna. Men där är vi inte än. Min bild är att politikerna då kommer inse att vi måste stärka den inhemska livsmedelsproduktionen, faktiskt oavsett hur Coronaviruset utvecklas. Det är bra för svenska lantbrukare, svensk livsmedelsindustri och svenska konsumenter som kan sätta mat på bordet, säger Ulf Möller till Sydsvenskan.