Nyheter / Dags för gratis skolfrukost?

Dags för gratis skolfrukost?

Enligt ny forskning blev svenska barn längre, friskare och rikare när gratis skollunch infördes i mitten av 1900-talet. I ett debattinägg vill nu LRF Mjölk att gratis skolfrukost införs i samtliga, svenska skolor. Enligt Arlas ”Frukostbarometern” äter bara var tredje grundskoleelev ordentlig frukost.

– Det finns en mängd andra åtgärder som skolan behöver för att lyckas i sitt uppdrag. Men vi är övertygade om att ett viktigt bidrag till att lösa problemen i många skolor skulle vara att ge alla elever samma bra start på dagen och därmed möjlighet till bättre resultat i skolan och fler valmöjligheter i livet. Det är en demokratifråga, säger Peter Kofoed, LRF Mjölk.

Flera studier bekräftar att frukost i skolan leder till bättre resultat för eleverna på många plan. Forskningsstudien ”Breakfast of Champions” från University of Oklahoma i USA har exempelvis jämfört skolor i Texas som serverar frukost med dem som inte gör det. Studien visade att elever som äter frukost i skolan presterar bättre, blir lugnare och skolkar mindre. Samtidigt minskar mobbningen.