Dyrare kött i pandemins spår
Priserna på svenskt kött har stigit under pandemin och börjar närma sig toppnoteringen från 2016. Ungefär
samtidigt som coronapandemin slog till i mars började slakterierna höja priserna på olika typer av kött, skriver Sydsvenskan. Priset på ungtjur, som är ett vanligt riktmärke, har enligt Jordbruksverkets statistik stigit från runt 42 till nära 45 kronor vilket är en stor uppgång i köttindustrin som präglas av stabila priser. Toppnoteringen 2016 låg på 47 kronor.Den stora förklaringen till prisuppgången i år är att pandemin fått konsumtionen av kött att minska på restauranger och öka i detaljhandeln, skriver Sydsvenskan. Och där restauranger till stor del serverar importerat kött, väljer konsumenterna i dagligvaruhandeln till 90 procent svenskt – vilket lett till ökad efterfrågan och högre priser. Många frågar sig nu om den snabbt ökande efterfrågan riskerar att leda till en brist på svenskt kött och därmed ännu högre priser. Det som talar mot det är att utländskt kött prissätts lägre än det svenska och blir skillnaden för stor kommer importen att öka, skriver Sydsvenskan.