Nyheter / Dyrare mat oroar kommuner

Dyrare mat oroar kommuner

De ökade livsmedelspriserna väntas slå även mot kommuner och regioner. På vissa håll i landet har man redan börjat att se över menyer till följd av den dyrare maten – och då har de befarade prisökningarna till följd av kriget i Ukraina ännu inte slagit igenom helt.
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tror att de höjda priserna riskerar att drabba budgetarna runt om i landet. Kommunerna lägger omkring 7,5 miljarder kronor per år på livsmedelsinköp.
– Vi får en hel del kommuner och regioner som är oroliga vad gäller kostnadsökningen för livsmedel, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, till Sveriges Radio Ekot.
Redan nu har många livsmedel blivit dyrare. Enligt SCB har kaffepriset höjts med 30 procent under det senaste året. Nästan lika mycket har priset på tomater, vitkål och päron stigit. Och fler prishöjningar är att vänta.
Bara under de närmaste månaderna kan vi få se prisökningar som når minst 5 procent på årsbasis, enligt många experter. Bakom de rusande priserna ligger både ökade energipriser och brist på spannmål, samt faktumet att Ryssland är en stor exportör av konstgödsel. Ryssland och Ukraina står tillsammans för 25 procent av veteexporten i världen. Höjda spannmålspriser gör att exempelvis pastan, brödet, köttet och mjölken blir dyrare. Förutom att limpor och makaroner görs av vetet så används spannmål som djurfoder.