Nyheter / Dyraste maten – och den billigaste

Dyraste maten – och den billigaste

Lever du på citrusfrukter och purjolök kan du komma billigt undan när inflationen härjar vidare på matmarknaden. Köper du kaffe, ost och ägg blir det desto dyrare. Inflationen sjönk i juli, men livsmedelspriserna fortsätter uppåt. Sedan förra året har de stigit med i genomsnitt 13,5 procent, enligt SCB. Det som framför allt har påverkat är de höga energikostnaderna, som spiller över på det som konsumenterna sedan betalar.
– Vad gäller matpriserna är det viktigt att komma ihåg att de förändras med en eftersläpning i produktionen, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel till TT.

Livsmedlen som blivit dyrast sen juli 2021:

Kaffe: 39 % dyrare
Gurka: 37 %
Honungsmelon: 38 %
Hushålls- och lättmargarin 35 %
Färsk lax: 35 %
Citroner: 34 %
Blomkål: 32 %
Fjäderfän (kyckling): 31 %
Mat- stek- och grilloljor: 31 %
Vitkål: 28 %
Mjöl: 27 %
Hårdost: 25 %
Lammkött: 26 %
Mjölk: 24 %
Filmjölk och yoghurt: 23 %
Ägg: 22 %
Gul lök: 22 %
Smör och annat smörgåsfett: 21 %
Ris: 20 %
Paprika: 19 %

Livsmedlen som blivit billigare sen juli 2021

Purjolök: 19 % billigare
Småcitrus: 12 %
Vindruvor: 4,1 %
Salladskål: 2,9 %
Morötter: 2 %
Kiwi: 1,8 %
Färska bär: 1,5 %
Äpplen: 1 %
Potatis: oförändrat pris
Kex och skorpor: oförändrat pris

Källa: SCB