Nyheter / Ekomatcentrum går till motattack mot SLU-professor

Ekomatcentrum går till motattack mot SLU-professor

För några veckor sedan gick forskare vid Statens Lantbruksuniversitet SLU till attack mot ekomaten – de menade att denna är ”En dröm, en känsla utan verklighetsförankring som framför allt handeln tjänar stora pengar på”. Nu ifrågasätter Ekomatcentrum ett påstående från en SLU-professor, via ett pressmeddelande. I en artikel i DN i januari hävdade professorn bland annat att staten, landstingen och kommunerna varje år betalar miljarder extra för ekomat till skolor och sjukhus, eller pengar motsvarande 3 000 lärartjänster.

I samband med den årliga Ekomatsligan samlar Ekomatcentrum in statistik från alla landets kommuner och landsting och denna, menar Ekomatcentrum, har visat att en mycket låg andel fått extra medel för ekologiska inköp. Kommuner med en mycket hög andel ekologiska livsmedelsinköp, t.ex. Borlänge, Lund, Södertälje och Vellinge, har inte fått någon extra finansiering alls, skriver Ekomatcentrum. Istället har kommunerna arbetat med verktyg som att minska matsvinnet, laga mat från grunden, använda livsmedel efter säsong samt servera mindre kött och mer vegetabilier och baljväxter.

Ekomatcentrum framhåller att alla offentliga kök som arbetar med att öka andelen ekologiskt, genererar vinster som är gynnsamma för skattebetalarna på lång och kort sikt.