Nyheter / Elever äter mer när maten blir dyrare

Elever äter mer när maten blir dyrare

Högre matpriser har lett till att fler elever äter i skolrestaurangen, och de äter mer! Det skriver Aftonbladet i dag som besökt några skolor i Södertälje kommun.
Åsa Cannerheim, måltidsutvecklare i Södertälje kommun, säger till tidningen att man märkt ”en lavinartad förändring i både skola och förskola” när det gäller hur mycket mat som äts i förskolan och förskolan. Hon får medhåll av Therese Faulseit, kökschef på grundskolan Blombackaskolan i Södertälje.
– Vi pratade om det här i går, att det ökar otroligt mycket. Det har gjort det sedan skolan började i augusti. Vi ser en väldigt stor skillnad. I vissa fall förr kunde några elever äta pizza ute när det inte serverades någon favoriträtt, men nu kommer alla hit och äter, säger Therese Faulseit till Aftonbladet.
I synnerhet på måndagar och fredagar går det åt mycket mat och fler av eleverna äter numera fisk, som tidigare inte varit någon favorit.
– Alla som vi pratat med i kommunen märker ju att eleverna äter mycket mer på måndagarna. Det kan vara så att de inte äter samma mängd hemma, att de inte har den möjligheten. Vi känner att vi vill ge dem en favoriträtt på måndagen och fredagen, så att vi vet att vi börjar deras vecka på bästa sätt och skickar hem mätta och belåtna barn på fredagen, säger Therese till Aftonbladet.
Av denna anledning serveras aldrig soppa på fredagar, eftersom det inte mättar tillräckligt länge, menar hon.
Åsa Kullberg, måltidschef i Linköpings kommun, uppger även hon till Aftonbladet att eleverna äter mer numera – och inte bara på måndagar och fredagar, utan alla dagar.
Lina Ekeroth Sandqvist, kostchef på kostenheten i Jönköpings kommun, har enligt Aftonbladet också märkt av att elever äter mer lunch än tidigare.
– Det köps in mer råvaror och livsmedel för att kunna laga mat så att det räcker till, säger hon till tidningen, och tillägger att måndagar och fredagar är de dagar då det går mest mat.