EU skärper antibiotikaregler – gäller även importkött
EU skärper lagstiftningen kring antibiotikaanvändning på djur. Bland annat blir det förbjudet att ge antibiotika i förebyggande syfte till friska djur, samt att skriva ut och sälja antibiotika på samma gång. Regelverket kommer även att gälla utländska köttproducenter som exporterar till EU-länder.
– Jag är glad och nöjd att vi kommit så långt vi har kommit, även om jag velat gå ännu lite längre. Men vi tar tydliga steg framåt för att minska takten på antibiotikaresistens, för att förbättra villkoren för djur i hela EU och skärpa upp användandet av medicinering, säger Fredrick Federley (C) som är EU-ledamot, till Sveriges Radio.
Till Tidningen ATL säger Federley att han räknar med protester, dels från veterinärer som har arbetat både med förskrivning och försäljning, dels från lantbrukare i länder där förskrivning av antibiotika i förebyggande syfte har varit vanlig – inte minst de utomeuropeiska länder som exporterar till EU.
– Det är många som kommer att protestera mot detta. Men vi kan inte ha hårdare regler i EU om man fortsätter att pumpa in mängder med antibiotika i länder utanför EU. Då flyttar vi bara på problemet. Oavsett var köttet kommer ifrån ska reglerna gälla om det säljs i EU, säger Fredrick Federley (C), till tidningen ATL.
Den nya lagstiftningen kommer alltså att leda till att samma regler som redan tillämpas i Sverige, införs på EU-nivå. Det innebär att en veterinär måste konstatera att djur är sjuka för att antibiotika ska få användas. Undantag ska kunna göras om det handlar om att exempelvis förebygga vissa fågelepidemier.
Regelverket ska nu få ett formellt godkännande, men planen är att det ska börja gälla senast 2021.