Nyheter / EU vill steka vegoburgare

EU vill steka vegoburgare

Vegetariska ”korvar” och ”sojaburgare” kan snart vara ett minne blott, om EUs jordbruksutskott får bestämma. Efter debatt i parlamentet i samband med EU:s förslag till jordbrukspolitik beslutade 80 procent av medlemmarna i jordbruksutskottet att namn som leder tankarna till köttprodukter, exempelvis stek, biff, korv och burgare, inte ska få användas vid benämning av vegetariska produkter då det skulle kunna orsaka förvirring hos konsumenten. Ett liknande förbud finns redan mot att kalla veganska mejerialternativ för ost eller grädde om de inte innehåller mjölk från däggdjur.
Förslaget har fått stark kritik från bland annat organisationer som European Vegetarian Union och Eurogroup for Animals, som är det förbund som den svenska organisationen Djurens Rätt tillhör. Dessa organisationer menar att förslaget är ett försök frammanat av köttlobbyn för att bromsa utvecklingen och ”tysta den vegetariska sektorn”.
Alice Bah Kuhnke, miljöpartistisk kandidat i det kommande EU-parlamentsvalet, är kritisk till EU:s övervägande.
– Jag tycker det är anmärkningsvärt. EU bör lägga sin energi på att samarbeta om klimatet och demokratin i stället, säger hon till Aftonbladet.
I förslaget till ny jordbrukspolitik finns också sänkta miljökrav. 20 procent av jordbruksstödet ska gå till miljösatsningar, till skillnad från dagens 30 procent.