Nyheter / Fågelinfluensan nu i Skåne

Fågelinfluensan nu i Skåne

I tisdags rapporterades att fågelinfluensa upptäckts på en andgård på norra Gylland. Nu har smittan upptäckts på två platser i Skåne, visar analyser vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Nu ska mellan 37 000 och 38 000 värphöns avlivas.

De värphöns som ska avlivas finns på en gård utanför Helsingborg som drabbats av fågelinfluensa. Det meddelar Jordbruksverket.

– Det handlar om ett mycket smittsamt virus, säger smittskyddshandläggare Karin Åhl till TT.

Det andra fallet av smittan gäller en vild fågel, en knipa, som hittats i Vellinge kommun och som bekräftats bära på fågelinfluensa av typen H5N8.

De höns som inom kort ska avlivas finns på en stor värphönsbesättning i Mörarp utanför Helsingborg som drivs av Aniagra Produktion AB, skriver SVT Nyheter Skåne.

– Det är en mycket stor besättning fåglar på ungefär 200.000 höns. Vi vet ännu inte hur många som smittats men vi väntar på provsvaren, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou, till SVT Nyheter Skåne.

Om viruset skulle visa sig vara mycket smittsamt kan samtliga 200.000 höns på gården och göra större avspärrning runt området. Man vet inte varifrån smittan kommer men utgår från att det rör sig från en vild fågel.

SVA arbetar vidare med att analysera exakt vilken typ av smitta det handlar om. Fågelinfluensa av typen H5N8 har cirkulerat i Europa under hösten. Viruset har aldrig smittat till människa, skriver SVT Nyheter Skåne.