Nyheter / Fingermat modellen för många äldre

Fingermat modellen för många äldre

Fingermat som äts med händerna kan göra det lättare för äldre med motoriska problem att få i sig maten, enligt en ny doktorsavhandling av Sara Forsberg vid Kristianstads universitet.
Fördelen med fingermaten är, enligt avhandlingen, att maten blir lättare att transportera från tallriken till munnen vilket gör att personen känner sig mer självständig och får det lättare att äta, samt att umgås med sin omgivning. Målet med avhandlingen har också varit att utveckla attraktiv, funktionell och näringsriktig fingermat baserad på personer över 65 som lider av motoriska svårigheter. En fördel med fingermaten är att de ätande inte behöver förlita sig på att andra skär upp maten till dem och de kan äta utan att spilla, i den takt de själva önskar. Hon understryker i avhandlingen vikten av att omgivningen har en positiv inställning till att man äter med fingrarna, för att den ätande ska känna sig avslappnad och ”normal”. Likaså kan vårdpersonal och anhöriga underlätta för dem som tycker att det är svårt att äta, genom att själva imitera rörelserna när man äter med fingrarna.
Under arbetets gång har Sara utvecklat en traditionell måltid med köttbullar, brunsås och grönsaker, serverat i form av en tunnbrödsrulle.
”En optimal rulle är tillräckligt mjuk för målgruppen att tugga och svälja, och har en karamelliserad yta som ökar doft- och smaksensationerna. Det optimala tunnbrödet är flexibelt så att det ska kunna användas till att ”wrappa” olika sorters mat och ska vara neutralt i smaken. En prebiotisk majonnäs användes för att utveckla en brunsås som hade hög smakintensitet (…) Dessutom var ugnsbakade- och friterade grönsaker optimala för fingermat.”