Nyheter / Food court gör succé i skolan

Food court gör succé i skolan

Sedan Balderskolan i Skellefteå fått ett nytt kök och öppnat en food court går nästan alla elever och äter – i snitt 200 fler om dagen jämfört med tidigare.
– Vi ville göra något unikt för Balderskolan, öka valmöjligheterna för eleverna och samtidigt få det att kännas som en restaurang med fokus på maten, säger Carolin Palomaa, enhetschef på måltidsenheten i ett pressmeddelande.
En matsedel med dagens ordinarie rätt och dagens vegetariska är gemensam för alla skolor i kommunen. Denna används som grund i menyplaneringen på Baldergymnasiet, varpå den kompletteras med ytterligare tre rätter.
Skillnaden mellan buffé och food court är att gästen i det senare fallet bestämmer sig för en maträtt. Vill man testa en annan maträtt, går man och tar av den när man ätit upp den första.
Innan eleverna går in i matsalen finns en skärm som visar vilken mat som serveras vid de olika stationerna. Därefter väljer eleverna kö utifrån vilken maträtt de vill äta. Det finns även skärmar inne restaurangen, som visar maten och om den innehåller allergener, samt vid vilken station maten serveras. Tack vare det stora utbudet har antalet specialkostbeställningar också minskat, enligt kommunen.
– Med bra planering får vi bort extraarbetet med att ordna specialkost och vi ser också att svinnet på mat har minskat. En annan bonus med food court är att utbudet blir större för gästerna och ingen behöver känna sig utanför på grund av vad de har på tallriken, säger Carolin Palomaa.
Konceptet med food court är emellertid inte nytt – det används med framgång sedan många år tillbaka bland annat vid Malmö Latinskola.