Nyheter / Frånvaro om eleverna uteblir från skollunch

Frånvaro om eleverna uteblir från skollunch

På Ekenässkolan i Eslöv har skollunchen blivit obligatorisk. Om elever inte dyker upp till skolrestaurangen rapporteras frånvaron, föräldrarna informeras och det registreras från och med läsårets början som frånvaro i betyget. Det skriver Norra Skåne.

Skolans ledning ser maten som mycket viktig för eleverna så att de klarar hela skoldagen. Man tröttnade på att en del av eleverna sökte sig ner till stan på skolluncherna. Målet är nu att få alla att äta ordentligt på skollunchen – varje dag.
”Antingen åt de inget alls eller så åt de något onyttigare än det vi har att erbjuda. Vi vill styra in dem på att äta nyttigt och har en otroligt fin skolrestaurang. Maten är av hög klass och vi har ett stort urval”, säger Mikael Wahlberg, rektor för högstadieskolan till Norra Skåne.

 

Han tycker det var ett logiskt steg att börja med frånvarorapportering även på skolluncherna.
”Skolplikten täcker hela skoldagen, inte bara ämneslektionerna”, säger Mikael Wahlberg.

Åtgärden har stöd i skollagen, det har enhetschefen för skoljuridik på Skolverket, Ulrika Jonasson, klargjort. Schemalagd skollunch är i linje med lagen. Så länge man inte tvingar eleverna att äta.
På Ekenässkolan har man pedagogiska måltider och oftast är det en lärare som följer med och äter med varje klass, men det kan även vara yrkesvägledare eller specialpedagog eller någon annan vuxen och det är de som frånvarorapporterar.

Det handlar om ett provår som ska ge statistik. Personalens känsla är att väldigt många elever äter i matsalen men inte 100 procent av dem, skriver Norra Skåne.