Nyheter / Glutenfritt sädesslag odlas på Gotland

Glutenfritt sädesslag odlas på Gotland

Den glutenfria trenden fortsätter att vinna mark och som svar på det har det glutenfira sädesslaget teff blivit en ny hälsotrend. För att kunna förse den svenska marknaden med ett närodlat alternativ odlas nu teff på försök på Gotland.

Efter ett misslyckat försök i Skåne att odla teff provodlas nu det trendiga, glutenfria sädesslaget på Gotland, skriver SVT Nyheter.

– För en gångs skull har vi en fördel av att det är torrt och varmt, säger lantbrukaren Andreas Nypelius till SVT.

Sädesslaget, som har odlats i tusentals år i Etiopien och Eritrea, har på senare år fått ett internationell genombrott. Dels för att det är ett glutenfritt alternativ till pasta, couscous och mjöl, dels för att det innehåller aminosyror, järn, kalcium och protein.

Andreas Nypelius har fått uppdraget från hushållningssällskapet och livsmedelsföretaget Nordisk råvara, efter att den tidigare provodlingen i Skåne inte gav rätt kvalitet på fröerna, som har ungefär samma storlek som vallmofrön.

Sädesslaget odlas i dag kommersiellt i USA och Nederländerna, och på Gotland kommer det att testas i två år på en yta om två hektar innan beslut om en utökning sker.

– Finns det en efterfrågan kan vi absolut tänka oss att öka odlingen om det verkar att fungera.

Skörden, som troligen sker i andra halvan av september, tros bli cirka två ton.