Nyheter / Gratis frukt till Strängnäs skolor

Gratis frukt till Strängnäs skolor

Strängnäs kommun har i sociala medier uppmanat invånarna att lämna sitt överflöd av frukt till de kommunala köken. Förra året fick de in ett halvt ton äpplen som blev mos till skolmaten, skriver Dagens Nyheter.

Strängnäs kommun har i tre år tagit emot äpplen från kommuninvånarna. Föregående år har frukten lämnats till centralköket men nytt för i år är att den kan lämnas direkt till förskolor och skolor. Det blir en hel del frukt som tas tillvara. Förra året blev det drygt ett halvt ton och mycket jobb för kockarna.

– Det är ett kärt besvär att vi har kockar som nästan inte kan ta hand om allt de får, säger Karin Lundell, måltidsansvarig in Strängnäs kommun till Dagens Nyheter.

Frukt som är för skadad för att äta direkt blir till äppelmos eller blandas i müsli.

– När vi gör äppelmos själva har vi inte i så mycket socker och fryser in moset. Det blir giftfria äpplen och ekologiskt socker, säger Beatrice Ekström till Dagens Nyheter.

Och just att få hemgjort och närproducerat äppelmos är den stora fördelen med att ta emot äpplen. Någon ekonomisk vinst gör inte varken skolan eller kommunen.