Nyheter / Gymnasierna stänger

Gymnasierna stänger

Regeringen stänger landets gymnasieskolor fram till jul för att bromsa smittspridningen. I stället ska undervisningen ske på distans. Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström på en presskonferens under eftermiddagen.
Beslutet innebär att gymnasieskolor ska stängas och att undervisningen ska ske på distans från och med den 7 december fram till den 6 januari, rapporterar TT.
– Det här innebär att landets gymnasielärare och gymnasierektorer och gymnasieelever kommer att behöva ställa om sin undervisning, sa Löfven, och fortsatte:
– Jag är fullt medveten om att det inte är lätt, men som läget är så är det behövligt.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) hoppas att undervisningen kan återgå till det normala till våren.
– Vi som samhälle kommer behöva hantera att dagens elever inte har samma förutsättningar som vanligt, sa Anna Ekström, och konstaterade att fokus behöver ligga på de elever som går i årskurs tre i gymnasieskolan, säger hon vidare.
Enligt Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, är dessa åtgärder nödvändiga.
– Syftet är att minska trängseln i samhället, exempelvis i kollektivtrafiken. Men vi ser också en stor smittspridning i den här åldersgruppen, sa han under presskonferensen.
Frågan är om det finns någon självkritik hos regeringen att smittspridningen tagit sådan fart att man måste stänga gymnasieskolor?
På frågan om hur länge undervisningen ska ske på distans för gymnasieskolorna svarade han så här:
– Som vi ser det nu är förhoppningen att vi ska klara det under en månad. Vi får naturligtvis alltid titta på det när vi kommer in i januari.