Nyheter / Här är vinnarna i Arla Guldko

Här är vinnarna i Arla Guldko

Sagostugans förskola i Köping, Aggarpsskolan i Svedala, Guteskolan och Gutegymnasiet i Visby samt Slottsskolans och Vingåkers kommuns initiativ #PaybackGeneration är årets vinnare i var sin kategori i Arla Guldko 2020. Finalen och prisceremonin genomfördes digitalt under måndagseftermiddagen, skriver Arla i ett pressmeddelande.

Här är alla vinnare i Arla Guldko 2020 och jurygruppernas motiveringar:

Bästa Matglädjeförskola – förskolan Sagostugan i Köping

Med en stor kärlek till både råvaror och matlagning där fantasin fritt får flöda. Där rester ses som en möjlighet att skapa något nytt. Hållbarhet är ett tydlig fokus både i kök och ute i matsalen och barnen är tydligt involverade i arbetet med svinn. Tack vare Kompostina så gör man detta arbete roligt för barnen och pedagogerna att delta i.

Bästa Matglädjeskola – Aggarpsskolan i Svedala

Här doftar det mat – och framtid! Den höga kompetensen i kök och servering märks i stort som smått, när du som respekterad matgäst väljer mellan allt gott som erbjuds här. I det öppna köket ökar transparensen till maten, råvarorna och hantverkarna som spär på det stora pedagogiska värdet som denna restaurang låter genomsyra allt de gör. Kockarna lockar ögat, utmanar smaksinnet och håller dialogen igång med sina unga gäster. Så kan nya matvanor skapas, sida vid sida av regionens traditioner.

Årets Frukostlyft – Guteskolan och Gutegymnasiet i Visby

Årets Frukostlyft 2020 går till en skola som låter mat, rörelse och hälsa vara helt centrala delar av skolan och som ser frukostens betydelse för att så många elever som möjligt ska orka hela skoldagen. Här erbjuds ALLA elever en varierad frukost vilket blir en stund för lärare och elever att starta dagen tillsammans. Det blev ett lyft när även högstadiet och gymnasiet inkluderades. Goda effekter ses på skolarbetet. Vinnaren av Årets Frukostlyft 2020 visar att det är möjligt att integrera frukost i skoldagen, en sann inspirationskälla som kommer locka fler att göra ett frukostlyft.

Årets Guldstjärna – initiativet #PaybackGeneration, Slottsskolan och Vingåkers kommun

Årets Guldstjärna går i år till ett initiativ som visar på uppfinningsrikedom, driv och vilja att förvandla hinder till möjligheter genom engagemang i flera led. Komplext blir konkret genom tydliga val i vardagen där både elever, måltidspersonal och näringsliv har en viktig roll. Mätbara mål kombineras med största fokus på stor matglädje. Initiativet sätter på ett pedagogiskt och inspirerande sätt fokus på matens viktigaste framtidsfråga – att påverka lokalt med effekt globalt – en sann Guldstjärna som är värd att skina och spridas till skolor i hela Sverige

Övriga finalister i Arla Guldko 2020

Bästa Matglädjeförskola: Alvägens förskola i Eskilstuna och Ekeredsvägens förskola i Lerum
Bästa Matglädjeskola: Katedralskolan i Uppsala och Tångvallskolan i Vellinge
Årets Frukostlyft: Fridaskolan i Kvillebäcken, Göteborg, och Stenkulans skola i Lerum
Årets Guldstjärna: Kocken Mambona Bojang på Fryshuset, Stockholm, och Gröna Gruppen i Munkedal