Nyheter / Helsingborgs kommun följer IKEAS exempel

Helsingborgs kommun följer IKEAS exempel

Helsingborg, som nyligen utsågs till Sveriges miljöbästa kommun för tredje året i rad av tidningen Aktuell Hållbarhet, är på väg att starta upp ett pilotprojekt där elever och lärare får odla sallad och örter till salladsbaren i egna, hydroponiska odlingar i skolrestaurangen.
– Vi hoppas kunna locka eleverna att testa nya smaker och få en ny syn på vad mat är, säger Niclas Lundius Mörck till Sydsvenskan. Han är projektledare för ”Den levande salladsbaren ” som får 80 000 kr i stöd från den kommunala Visionsfonden.
Filborna gymnasieskola, Hamiltons förskola och Nanny Palmkvist Nords förskola och skola ska i höst kunna erbjuda sallad och örter som kan komplettera det vanliga utbudet på salladsbordet.
Hydroponisk odling innebär att växterna odlas med rötterna i vatten istället för jord, där de tillförs näring. Ljus och värme tillkommer, sen är odlingen igång. Det finns generellt ett stort intresse för hydroponisk odling som sägs vara en väg för att klara framtidens livsmedelsproduktion. IKEA är ett av företagen som använder sig av hydroponisk odling av grönsaker. Metoden har också förekommit i ett uppmärksammat projekt där växter odlats under DN-skrapan i Stockholm till närbelägna krogar. I Helsingborgs-fallet löser den hydroponiska odlingen dessutom problemet att jord inte får finnas i en miljö där maten serveras. Odlingen sker i behållare på vagnar som tidigare användes för att hålla maten varm. Den första tiden ska växterna få etablera sig i andra utrymmen och när det är dags att skörda dem tas de in i matsalen.
– När de gett sin skörd flyttas de tillbaka för att återhämta sig och kunna växa på nytt, säger Niclas Lundius Mörck, som ska utbilda elever och lärare för att de ska kunna så och ta hand om odlingarna.
Basen för projektet blir Filborna gymnasieskola och målet är att både sådd och odling ska komma igång under sensommaren och finnas på plats i skolrestaurangen i september. Pilotprojektet pågår året ut, därefter sker en utvärdering, skriver Sydsvenskan.