Nyheter / Hepatitsmittade bär kan finnas i skolkök

Hepatitsmittade bär kan finnas i skolkök

Femton personer i södra Sverige har drabbats av hepatit A på kort tid. Smittorsaken är frysta jordgubbar från Polen. Jordgubbarna har återkallats och Menigo, som distribuerat dem, har informerat de berörda köken. Dock kan hepatitsmittade bär fortfarande ligga gömda i sommarstängda skolkök.

– Det rör sig om jordgubbar som distribueras från Polen till Sverige via en grossist i storpack, som därefter hamnat på olika restauranger, seniorboenden och skolor, säger Jonas Toljander, riskvärderare på Livsmedelsverket, till TT.

Alla smittade personer har ätit jordgubbar som inte har upphettats. De har exempelvis druckit smoothies eller ätit desserter som gjorts på frysta jordgubbar, skriver Livsmedelsverket. Sedan smittan uppdagades har de flesta av jordgubbarna återkallats men arbetet försvåras av sommarlovstängda skolor och förskolor.

– Hepatit A är ett virus som har väldigt lång insjukningstid. Det kan ta flera veckor innan man blir sjuk, och sedan kan man vara sjuk i flera veckor. Vi förväntar oss att det kanske dyker upp några fall i augusti också, även om produkten är helt återkallad, säger Jonas Toljander.
Folkhälsomyndigheten i samarbete med Livsmedelsverket, berörda smittskydd och kommuner, genomför som bäst en utbrottsutredning. Även Polska myndigheter är informerade och gör liknande analyser.
Hepatit A dör vid kokning. Om jordgubbarna kokas i minst 1 minut minskar risken att man får i sig viruset. Vaccination mot hepatit A skyddar mot gulsot som orsakas av hepatit A-virus i maten, enligt Livsmedelsverket.
.