Nyheter / I dag är det Offentliga måltidens dag!

I dag är det Offentliga måltidens dag!

I dag firas den Offentliga Måltidens dag på skolor, förskolor, seniorboenden och sjukhus runt om i landet. Många av köken passar på att servera extra festliga menyer och bjuda in politiker, men det finns också mer äventyrliga initiativ som skördefester, närproducerad mat, viltserveringar, quiz och smakprover som serveras till allmänheten. Bakom initiativet står MATtanken, som hör ihop med Jordbruksverket och finansieras av EU, LRF och Sveriges konsumenter.
– De stora mervärden som de offentliga måltiderna tillför samhället blir extra synliga och tydliga denna dag. Måltiderna bidrar exempelvis till trygghet och gemenskap, förutom mat i magen, säger Eva Sundberg, projektledare för MATtanken, i ett pressmeddelande.
Hon menar vidare att de offentliga måltiderna är viktigare än någonsin – på senare tid har man fått signaler från köken om att det går åt mer mat på förskolor och skolor.
– De skattefinansierade måltiderna är en viktig socioekonomiskt utjämnande kraft. Här är Sverige ett föredöme och långt före de flesta andra länder i världen, fortsätter Eva Sundberg.
På MATtankens hemsida finns en lista över alla dagens initiativ.