Nyheter / Handeln slopar plasten

Handeln slopar plasten

Om två år ska alla engångsartiklar i plast vara borta från ICAs sortiment. Det gäller bland annat muggar, bestick, sugrör och tops som framöver ska tillverkas av papper eller andra biologiskt nedbrytbara material. Men först ut var Lidl – de aviserade redan tidigare med att de ska upphöra med plastartiklarna i slutet av 2019. Sedan i mars driver Lidl en global plaststrategi för att minska användningen av plast med 20 procent före år 2025.
ICA:s nya plaststrategi ska även fokusera på nya förpackningslösningar till bland annat kött, frukt och grönt. På flera av ICAs egna juicer, smoothies och shots ska det införas pant. År 2022 ska alla ICAs förpackningar dessutom gå att återvinna.
– Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder”, skriver Kerstin Lindvall som är hållbarhetsdirektör Ica Gruppen, i ett pressmeddelande.
Hos Axfoods lågpriskedja Willys finns inga planer på att ta bort engångsartiklar i plast. Däremot är samtliga påsar i butiken gjorda av sockerrör, meddelar man. Inte heller Coop har vågat sig på något drastiskt beslut gällande plastartiklarna, trots att man länge profilerat sig som det mest miljövänliga alternativet.