Nyheter / Så firade vi Internationella matsvinnsdagen

Så firade vi Internationella matsvinnsdagen

I går hölls Internationella matsvinnsdagen för tredje året över hela världen.
I Sverige uppmärksammades dagen genom en aktiviteter inom både näringslivet och den offentliga måltidsverksamheten.
På Särö Skola skapade kocken Jenny Bergström och eleven Selmer Silow en tecknad serie tillsammans för att öka lågstadieelevernas medvetenhet om svinn, skriver tidningen Norra Halland.
Svedala Kommun passade på att kicka igång den årliga tävlingen Resterkocken, där grundskoleelever får laga mat på rester. Tävlingen pågår den 1 oktober till 1 december och anordnas av sydsvenska kommuner och renhållningsföretag.
Elbolaget Bixia anordnade tävlingen Klimathjälte och utsåg föreningen Ätbart till vinnare. Den Skövde-baserade, ideella föreningen med sina 300 volontärer jobbar intensivt för att minska matsvinnet och har levererat 1,7 miljoner måltider till behövande sedan starten för snart tre år sedan. 
Varje år kastas cirka 11.000 ton mat på landets skolor, och genom tävlingar som Resterkocken och andra aktiviteter ute på skolor och förskolor,  Klimathjälte 2022 belönades de som särskilt framgångsrikt arbetat för att vända trenden.
Bakom dagen, som infaller den 29 september varje år, ligger FN, och i Sverige är dagen ett samarbete mellan Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket. 2022 handlade kommunikationen om ”matsvinnsberget” som visar hur mycket mat som slängs i onödan, och informationsmaterialet kan laddas ner från Livsmedelsverkets hemsida.