Nyheter / Jervfors, Löfgren Adén och Törmä kan få guldstjärna

Jervfors, Löfgren Adén och Törmä kan få guldstjärna

Sara Jervfors på Södertälje kommun, Anna Löfgren Adén på Härryda kommun samt Johanna Törmä, verksam vid Uppsala universitet, har blivit nominerade till Arlas pris Årets Guldstjärna. Priset delas ut till en eller flera personer som ”genom nytänkande, mod, handlingskraft eller opinionsbildning inspirerar, eller skapar bättre förutsättningar för Sveriges offentliga kök”.

Anna Löfgren Adén är projektledare för satsningen ”Matsvinn” i Härryda kommun. Genom insatser som regelbundna mätningar av kantinsvinn, tallrikssvinn och serveringssvinn i de kök som förser skolor och vårdenheter med mat har hon nått goda resultat, enligt juryn.

Sara Jervfors, kostchef i Södertälje kommun och projektchef för EU-projektet MatLust, har enligt juryn förändrat hela den offentliga maten i Södertälje genom att gå från centralkök till tillagningskök med individuella matsedlar. Förändringen har gjorts med fokus på miljö och hållbarhet, bland annat via menykonceptet ” Östersjövänlig Mat”.

Johanna Törmä, verksam vid Uppsala universitet, har doktorerat med en avhandling om optimal nutritionsvård inom äldreomsorgen. Resultaten av Johanna Törmäs forskning visar att regelbundet återkommande handledning av personalen är mer effektivt än en kort och intensiv utbildningsinsats, vilket är det normala, enligt juryn.

Vinnaren koras den 3 maj.

På bilden fr.v :
Sara Jervfors, foto: Sara Ravid
Johanna Törmä, foto: Magnus Stenberg
Anna Löfgren Adén, foto: Jonas Tobin