Nyheter / Jordens resurser tog slut rekordtidigt

Jordens resurser tog slut rekordtidigt

I går, den 8 augusti, tog jordens resurser slut och och resten av 2016 lever mänskligheten på lånat naturkapital. Det anser organisationen Global Footprint Network som varje år räknar ut hur snabbt vi konsumerar jordens resurser i förhållande till hur snabbt de förnyas, skriver Dagens Nyheter.

Den så kallade ”Earth Overshoot Day” infaller tidigare och tidigare för varje år.

– Det här är en påminnelse om att vi lever på lånade resurser, säger Carina Borgström-Hansson, Världsnaturfonden WWF:s expert på ekologiska fotavtryck, till SVT Nyheter.

För att föda världens befolkning skulle det i dagsläget krävas 1.6 jordklot. Det land som är mest resurskrävande är Australien. Om hela mänskligheten hade levt som man gör där hade det behövts 5.4 jordklot. Inte långt därefter kommer USA där det hade krävts 4.8 jordklot.

På grund av avskogning, vattenbrist, erosion, minskad ekologisk mångfald och ökad mängd koldioxid i atmosfären, har Overshoot Day flyttats från slutet av september till början augusti på femton år. Jämfört med i fjol inträffar Earth Overshoot Day fem dagar tidigare i år, uppger SVT.

Som privatperson ska man tänka på fyra B:n för att minska sin egen klimatpåverkan.

– Bilen, biffen, bostaden och börsen. Bilen står för transporter att man kan cykla och åka tåg i stället för att  åka bil och flyga. Biffen står för att man kan äta mer vegetariskt. Bostaden handlar om att se över elen och värmen i sitt boende och när det gäller börsen kan man exempelvis se över vilka fonder man sparar i. Nästan alla har ett pensionssparande och ett telefonsamtal till banken för till att de fonder man sparar i stöttar förnybar energi istället för fossila bränslen kan göra skillnad, säger Carina Borgström Hansson till Dagens Nyheter.

– FN:s klimatavtal som slöts i Paris förra året innebär förhoppningsvis spiken i kistan för de fossila bränslena. Men det brådskar med konkreta åtgärder för att nå det gemensamma målet att ställa om till 100 procent förnybart, säger Carina Borgström Hansson.