Nyheter / Kioskvagn ska öka seniorers aptit

Kioskvagn ska öka seniorers aptit

En satsning på mellanmål ska förebygga undernäring, sjukdomar och krämpor bland seniorer i Kävlinge. Därför rullar nu en kioskvagn mellan servicelägenheterna på Ligustern i Furulund, skriver Sydsvenskan.

Undernäring bland äldre är ett utbrett problem. Ett allt vanligare sätt att förebygga problemet på är genom att erbjuda fler och mer aptitretande mellanmål. För att öka matglädjen har Kävlinge kommun infört en kioskvagn preparerad med små mellanmål, på seniorboendet Ligustern i Kävlinge kommun.

– Det kan vara saker som tapas, smörgåsar, nötter, proteindryck och yoghurt. Det finns ett fast utbud och sen är det ett rörligt utbud med små förändringar varje vecka, säger Johannes Bragazzi, måltidsansvarig enhetschef inom hemvården till Sydsvenskan.

Den som drar vagnen ringer helt enkelt på dörren och erbjuder de gamla att köpa ett litet mellanmål. Projektet kommer att testas på tisdagar och torsdagar i sex månader och kommer därefter att utvärderas. Om de äldre upplever det som positivt kan kioskvagnen införas på fler boenden, skriver Sydsvenskan.