Nyheter / Kommun ersätter vegetarisk mat med kött

Kommun ersätter vegetarisk mat med kött

Laholms kommunstyrelse har beslutat att öka mängden nötkött i förskolor och skolor och servera mindre vegetabilier. Till exempel kommer vegetarisk lasagne att ersättas med en köttfärsvariant. Från och med den 1 oktober stryks också den helvegetariska dagen varje vecka. Anledningen är att man vill stötta lokala bönder. Beslutet har fattats efter kontakt med LRF, skriver Dagens Nyheter.

– I den matsedel vi använts oss av hittills är andelen kyckling- och fläskskött betydligt högre. Men vi ville inte minska på mängden fläsk- och kycklingkött eftersom det också är kött. Då fick vi utgå från de maträtter som i dagsläget inte innehåll något kött och justera dem så de också innehåller nötkött, säger Lisa Larsson, verksamhetschef på kommunens servicekontor, till DN.

Laholm har en säsongsanpassad matsedel som fastställdes innan sommaren men mot bakgrund av torkan och de svenska köttböndernas svårigheter har denna nu reviderats.
– Detta är en tillfällig insats vi gör fram till jul och inte en långsiktig plan som kommunen valt att införa. Jag vill betona vikten av att vi inte ställt oss på den ena eller andra sidan. Vi kommer givetvis fortsätta jobba med klimattänk när det gäller vegetarisk kost, säger Lisa Larsson.

Den nya matsedeln innebär enligt DN att skolmatsalarnas utgifter kommer att öka med runt 80.000 kronor under årets återstående månader. Laholms kommun serverar ungefär 4.500-5.000 lunchportioner per dag.