Nyheter / Kommunernas matkostnader sjönk – trots högre pris

Kommunernas matkostnader sjönk – trots högre pris

För första gången sedan 2013 minskade kommunernas matkostnader förra året – till 10,3 miljarder kronor. Detta trots att livsmedelspriserna steg på grund av torka och dåliga skördar. Dagens Samhälle har granskat kostnaderna för livsmedelsinköp i Sveriges kommuner, och kommit fram till att de sjönk med 1 procent, trots att priset i december hade stigit med 6,1 procent jämfört med samma månad, året innan.
En anledning till att kommunerna kunnat hålla nere sina kostnader är att priset på svenskt kött sjönk under hösten. På grund av den svaga kronan har det också varit gynnsamt att köpa svenskt jämfört med importerat, något många dragit nytta av.
En del, exempelvis Martin  Servera, befarar dock att priserna kommer att stiga i år – att fördyrningen helt enkelt släpar efter. I mars i år var priserna 8,3 procent högre än i mars 2018. Under årets första kvartal ökade livsmedelspriserna i snitt med 2,9 procent för kommunder och regioner, enligt de senaste siffrorna från Storhushållsprisindex.
Stefan Calrell, försäljningsdirektör offentlig affär på företaget, säger till Dagens Samhälle att han tror att livsmedelspriserna kommer att variera mycket mer än tidigare inom de närmaste åren, vilket påverkar både under och grossister.
– Vi tror att kommunerna framöver måste jobba mycket mer aktivt med säsongsbaserade livsmedel. Om priset på till exempel cerealier går upp mycket så måste man komplettera med andra produkter, säger han till tidningen.