Köttfria dagar inget för politikerna
Klimatet har åter seglat upp som en av de viktigaste frågorna inför valet i september, men när Sveriges Radio gjorde en undersökning om en obligatorisk, vegetarisk dag i veckan i offentliga restauranger, var bara ett enda parti positivt.
Kött är en känslig fråga för politikerna. Enligt Sveriges Radio måste varje svensk minska sin klimatpåverkan till en fjärdedel år 2050 om vi ska kunna nå klimatmålen, och enligt samma kanal påverkar de globala utsläppen från kött och mejeriprodukter klimatet lika mycket som världens alla bilar, båtar, bussar och flygplan gör tillsammans.
Här behövs politiska styrmedel, är både myndigheter och experter överens om. Ändå uteblir de skarpa insatserna som exempelvis köttskatt – på grund av politikernas rädsla, menar SR.
– Jag vill inte styra vad som ska finnas på ditt frukostbord eller middagsbord, säger Sven-Erik Bucht till exempel i en intervju.
Så varför inte lagstifta om en vegetarisk dag i veckan i offentlig verksamhet?
– Skulle man räkna på det så skulle vi kanske minska utsläppen från matkonsumtion med fem procent, säger klimatforskaren Fredrik Hedenus till SR.
Vad tycker då partierna om förslaget?
Vänsterpartiet tycker att det är en god idé.
Socialdemokraterna och MP menar att kommunerna själva ska få bestämma.
Övriga partier är emot förslaget, men vill gärna framhålla det svenska köttet som det bästa.
Resultatet kommer inte som en överraskning: enligt en undersökning om hur våra partisympatier hänger ihop med synen på mat från branschorganisationen Livsmedelsföretagen, har just Västerpartiet fler vegetarianer och veganer i sin väljarkår än något annat parti (år 2014 var det 9 procent men en inte alltför djärv gissning är att siffran stigit).
Men fortfarande är det så att 9 av 10 svenskar äter kött – och valet är bara en månad bort.
– Man vill vinna nästa val och man gör inget som kommer att skada en fast man vet att det här är jätteproblematiskt, konstaterar forskaren Paulina Rytkönen, ekonomiforskare, till Sveriges Radio.