Nyheter / Kramfors stöttar bönder med Norrlandsvecka

Kramfors stöttar bönder med Norrlandsvecka

För att stötta svenska bönder i spåren av sommarens torka har kostenheten i Kramfors kommun tagit ett kreativt grepp: Nu på söndag avslutas vad som varit en renodlad Norrlandsvecka, med mat lagad på närodlade råvaror.
– Sedan en längre tid är nästan allt vi serverar svenskproducerat och vi strävar alltid efter att gynna det lokala. Så en Norrlandsvecka är en naturlig fortsättning på det arbete som redan görs, säger Katharina Lindström, måltidschef i Kramfors.
Tillsammans med kommunens grossist satte hon ihop menyer för de olika målgrupperna inom förskola, skola och äldreomsorg. Under veckan serveras bland annat potatis från Höga kusten, falafel från Västerbotten, regnbågsfilé från Kalix och tomater från Härnösand. Mycket är gemensamt för de olika målgrupperna, men för de äldre ligger tonvikten mer på husmanskost.
– De äldre har som vanligt möjlighet att varje dag välja mellan två olika alternativ. Även inom förskola/skola serveras två rätter; en blandkost och en vegetarisk. Båda är Norrlandsanpassade, berättar Katharina Lindström.